Honderden psychiaters weigeren contracten verzekeraars

Veel psychiaters en psychotherapeuten zijn het beu dat ze niet zelf de behandeling mogen bepalen, maar dat verzekeraars zich daarmee bemoeien. Ze weigeren nog langer contracten met hen te tekenen. Dat meldt de Volkskrant. Verzekeraars willen invloed hebben op de door de psychiater gekozen behandeling. Therapeuten krijgen te horen wanneer ze een veelgebruikte therapie als EMDR wel of niet mogen gebruiken. Ze willen bovendien het effect ervan beoordelen. Dienke Hedemann, manager bij verzekeraar Menzis: 'Anders hebben we geen zicht op de kwaliteit die wordt geleverd.' 422 van de ongeveer vierduizend psychiaters en psychotherapeuten hebben zich geregistreerd op zorgvoorkwaliteit.nu. Zij weigeren een contract met de verzekeraar te tekenen. Patiënten krijgen de rekening met daarop een diagnose dan nog steeds voor 75 procent vergoed van hun verzekeraar. Er is een groep psychiaters die helemaal niet met verzekeraars meewerkt. Zij zetten geen diagnose op de rekening en vertellen hun patiënten dat ze er vanuit moeten gaan dat ze de rekening zelf moeten betalen. Al is door de rechter bepaald dat ook rekeningen zonder diagnose moeten worden vergoed, in de praktijk weigeren veel verzekeraars dat te doen.    

Bron(nen):   Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Jaren geleden hartelijk gelachen om die gekke amerikanen toen ik de film Sicko van Michael Moore zag…

  Nu is het beangstigend om te zien hoe hard wij hier diezeflde kant op gaan.

  Zorg is business en business is winst maximalisatie, Goede zorgen en winstmaximalisatie gaan blijkbaar niet samen.. dussssssss.. tel uit je winst 😉

 2. zo_maar

  Dus we betalen elk jaar meer voor de zorg, verzekeraars maken recordwinsten en keren steeds minder uit aan behandelaars die niet aan hun lijntje willen lopen. De patient/client is in meerdere opzichten de klos. Wat doet de politiek?

  • harrr

   De politiek laat zich (indirect door bv toekomstige carriereperspectieven) uitbetalen…

   (in antwoord op zo_maar)

Reacties niet toegestaan