Gemeente draait thuiszorg de nek om

Gemeenten zijn niet bereid om genoeg te betalen voor hulp in de huishouding. Daardoor gaan thuiszorgorganisaties failliet. In meer dan een kwart van de gevallen ligt het uurtarief dat gemeenten betalen onder de kosten van een uur huishoudelijke hulp, zo schrijft het NRC. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Berenschot in opdracht van TSN Thuiszorg, de grootste organisatie op deze markt. In de sector werken ongeveer 100.000 mensen. Dit zijn veelal laag opgeleide vrouwen. Sinds in 2007 gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor de thuiszorg, zijn de tarieven die ze bereid zijn te betalen sterk gedaald. De eigen bijdragen van thuiswonende ouderen en gehandicapten zijn sindsdien gestegen en de voorwaarden om voor hulp in aanmerking te komen zijn aangescherpt. De tarieven die gemeentes betalen zijn volgens Berenschot de laatste zeven jaar met ruim 25 procent gedaald (gecorrigeerd voor inflatie). Het aantal mensen dat behoefte heeft aan huishoudelijke hulp steeg sinds die tijd juist van 225.000 naar 420.000 ouderen en zieken. Een aantal thuiszorgorganisaties is reeds failliet gegaan. Vermoedelijk gaan er meer volgen, aangezien vanaf begin dit jaar het budget dat gemeenten krijgen met nog eens 30 procent is geslonken.

Bron(nen):   NRC (betaald)      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Kan WEL nu echt geen andere foto vinden voor dit item?

 2. DoubleUC

  ‘t Is over met Nederland hè? Lijkt wel of we langzaam afglijden naar 2e wereld land. Hoeveel is onze jaarlijkse bjjdrage aan de EU ook al weer?

  • marianne martens

   Soms denk ik zelfs dat het beleid is: hoe eerder ” niet- productieven sterven, hoe…… U heeft hier een duidelijk en helder punt wat een specialist/ filosoof ( niet Bert Keijzer ) een aantal jaren geleden in een behandelkamer vertelde omdat ik me zo’n ernstige zorgen maakte over de verzorging van ouderen, gehandicapten, waanzinnigen. De gedachte was onverdraaglijk. De specialist zei:”Ben ervan overtuigd dat het beleid al jaren bestaat”, het lijkt een geheime samenspanning tussen, politiek, ambtenaren en iedereen die met de ziektekostenverzekeringen-geld heeft te maken.

   Wat u schrijft over het Nazi- regime heeft veel overeenkomsten met het regime beginnend in 1933 en later in 1938 toen er ook in een geheim circuit werd afgesproken dat het tijd werd tot der “Vernichtung der Juden” . Opgeschreven op een hedendaags A4’tje.Het staat wel degelijk in versluierde zinnen. Het aan elkaar-geschakelde woord van het hedendaagse bureaucratisch- protocollair- fascistisch systeem is al lang doorgevreten in onze samenleving. Een protocol waarin staat beschreven” We kunnen niets meer voor u doen” wordt vervolgd en uitgevoerd door hulpverleners die de stekker eruit te trekken. Men moet geestelijk wel een hele krachtige sterke patiënt zijn om om naar België of Duitsland te gaan. Mensen die dit toch doen leven nog, veelal met hele dure medicijnen. U heeft een mooi opgebouwd essay geschreven waarin ik alles herken wat ik heb gezien en heb gelezen.Het belasting geld moet niet naar de EU maar inderdaad uitgekeerd aan mensen die niet aan de 5 bestaansvoorwaarden voldoen. Cliché Nederlanders en in casu de Westerse Wereld zitten diep in de morele Prut”

   (in antwoord op DoubleUC)
   • DoubleUC

    Uit NRC: Nederland zal naar verwachting de komende jaren netto iets minder kwijt zijn aan de Europese Unie (EU). In de periode 2014-2020 zal ons land 48,1 miljard euro afdragen een Brussel.

    Dat schrijft minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

    In de voorgaande periode van zeven jaar droeg Nederland nog 49,9 miljard euro af. Nederland krijgt deze periode ook iets meer terug uit Brussel. Het gaat om 14,8 miljard euro, een stijging van 500 miljoen euro.

    49.9 – 14.8 = 14.8 Miljard EUR VERLIES.. sounds like a bad deal… a VERY BAD DEAL!

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     een hele slechte deal/overeenkomst, wat verbazend is dat er geen front kan worden georganiseerd met weldenkende mensen, ze zijn er in grote getale misschien krijgen we kracht en macht.

     (in antwoord op DoubleUC)
   • Chicamo

    Geld is belangrijker dan het geluk van de mensen. Je hebt het over de periode van rond de 2e wereldoorlog, maar die oorlog heeft nooit bestaan voor de rijken. Voor de oorlog speelden Alan Dulles en Jeb Bush al vieze spelletjes met de Duitsers en b.v. de familie Thyssen en Krupp. Gedurende de gehele 2e wereldoorlog werden aandelen van Krupp en IGFaber verhandeld op Wallstreet. Maar vlak Nederland even niet uit. Hier werden de meeste Joden verraden en afgevoerd, ofwel 75%. En welke rol heeft ons koningshuis gespeeld, die later als helden werden binnen gehaald? Heeft Wilhelmina ook maar één woord gezegd tijden haar vele toespraken over de vernietiging van de Joden? En zij wist hiervan als één van de eersten. Een verzoek tot het bombarderen van het spoor naar de vernietigingskampen had vele levens gespaard. En toen de paar overlevende Joden terugkwamen in Nederland, werden ze ontvangen met een aanslag achterstallige OZ belasting en moesten ze vechten om hun achtergebleven en ondergedoken kinderen terug te krijgen. Dan heb ik toch veel meer respect voor de toenmalige koning van Denemarken, die beschermde zijn Joodse onderdanen, vandaar dat er maar 1,5 % het leven heeft gelaten. Dat was een kerel die achte zijn volk bleef staan.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     U schrijft over de meest schaamtevolle periode van Nederland. Inderdaad de Politici, Koningshuis ( Wilhelmina met haar schrille stem), De Amerikanen e.a. met meeloper ( nooit veranderd ) Nederland, die op de meest walgelijke manier zijn inwoners naar de gaskamers hebben gebracht en de paar overlevenden bij terugkomst als vreemd werden ontvangen. Hun huizen niet meer in konden. Met name in de Rivierenbuurt waar voorheen heel veel Joodse mensen woonden, weggevoerd en vermoord, waarna de NSB’ers etc bezit namen van de woningen. Nu en toen weten we geen antwoord om deze slingerbeweging te stoppen. Wil zelf geen oordeel geven over mensen die half slapend van angst meededen.U heeft gelijk dat de paar rijken overal doorheen fluiten.Ben nu, De financiering van de eerste WO ( 4 jaar vechten op krediet ) door Aris Gaaff. Uitgeverij: Aspekt, aan het lezen. Adembenemend griezelig en komt overeen met wat u schrijft.

     (in antwoord op Chicamo)
     • Chicamo

      Dat ga ik zeker eens lezen. Zeker 80% van de politiek en bedrijfsleven wordt beheerst door sociopaten, daar zijn leuke artikelen over geschreven. Sociopaat en megalomaan staan dicht bij elkaar. We weten veel van de Duitsers, maar zijn zij de ultieme slechteriken? Een “held” als Churchill? Hij wist b.v. dat het bombardement op Pearl Harbor zou plaatsvinden via informatie van Alan During. Maar hij hield zijn mond om de Amerikanen bij de oorlog te betrekken. Maar de Engelsen hebben altijd een dubieus spel gespeeld, als ze in de knel kwamen. Ook bij de vorming van de staat Israël in de 1e en 2e wereldoorlog. Maar antisemitisme is wereldwijd en ontstaan toen het Romeinse rijk het christelijke geloof aannam. Het christelijke geloof heeft eigenlijk geen bestaansrecht, want het is een voortzetting van het joodse geloof. Pilatus waste zijn handen in onschuld werd toen beschreven. Maar het probleem lag bij het eerste testament, daarin werden de Joden beschreven als het uitverkoren volk en daar moest iets tegen gedaan worden. De Joden werden afgeschilderd als kannibalen die kinderen offerden en het bloed in hun matzes verwerkten, etc., etc. Antisemitisme is dus niet het alleenrecht van de Duitsers. Het woord JOOD wordt te pas en te onpas gebruikt als scheldwoord. Ik ben zelf anti religie met alle respect. Ik oordeel niet en ik veroordeel niet. De enige pre van het joodse geloof is, dat ze niet expansief is en dat kan je dus niet zeggen van andere geloven in denkbeeldige goden. Maar vooral de geschriften bijbel 2e deel en koran zijn zeer gevoelig voor interpretaties, vooral om mensen afhankelijk en dom te houden en om macht te verwerven. Zodra geloof binnendringt in het privé leven dan leidt dit vaak tot huiselijk geweld. Dat geldt dus niet alleen binnen het moslimgeloof, maar ook binnen het christelijk geloof. In Spanje komt het meest huiselijk geweld voor van Europa.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      inderdaad het goede en het kwade in ieder mens zijn moeilijk af te grenzen, binnen 1 seconde kunnen de levens van groepen of individuen in puin liggen en is er geen hoop. Van Churchill wist ik niet dat hij de beslissing door “niets” te zeggen over Pearl Harbour hierbij zo eloquent op achtergrond is gebleven.Schaaktechnisch ogenschijnlijk een meesterzet. Kan nog begrijpen dat er in dit soort complexe situaties kwaadaardige/ gevaarlijke beslissingen genomen moeten worden. Hierin wordt weer duidelijk dat vooral de burger, de militair letterlijk en figuurlijk wordt doodgezwegen, ook de vuige beslissingen van de z.n. machten. Heb dagboeken gelezen van Golo Mann, Fest en Klemperer. Aangrijpende relazen van gewone burgers. Klemperer heeft ook nog een boek geschreven over de”bruine” taal in het publiek domein voor de 2e WO. Volgens mij bevinden we ons ook in zo’n periode waarin de taal is vermammoniseerd en vermilitariseerd Frontoffice, product, targets etc etc.

      (in antwoord op Chicamo)
 3. Burgermans

  Zo heel erg is het nu ook weer niet als dure en slechte thuiszorgorganisaties failliet gaan.

 4. Hilary Wurld

  Nederland STINKS!!!! sinds de euro (Eurine!!!) is het VRESLIJK in Nederland, ik woon er 25 jaar hier, met Neds. Nationalieit en het is WAARDELOOS!!! ik wil geen ouwe dag in Nederland!!! in Engeland krijgen IEDEREEN boven 65 een GRATIS GVB kaart, £300 pond p. jaar extra stookkosten,GRATIS recepten, GRATIS tandverzorging, ALLE medische kosten GRATIS (als je alleen maar AOW heb) een AOWer in een sociale huis krijgt 100% gratis huur, 100% gratis onroerendezaak belasting, Nee, Nederland STINKS!!!

  • Chicamo

   Ik weet wat je bedoeld. Ik woon in Spanje en daar heb je geen thuiszorg, maar voor medicijnen moet na 65 jaar slechts 5% betaald worden en de zorg is hier zeker niet slechter dan in Nederland. Als de dokter maar denkt dat je iets mankeert, dan wordt je doorverwezen naar de specialist. En de zorg kost hier slechts 43% van de Nederlandse zorg. Er wordt veel minder geld uitgegeven aan overdreven luxe en frauduleuze ziekenhuizen en de zorg is niet in handen van de verzekeringsmaffia.

   (in antwoord op Hilary Wurld)

Reacties niet toegestaan