Oppositie wil opheldering over Teevendeal

De oppositie in de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over berichtgeving in Nieuwsuur over de deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. Opstelten heeft steeds gezegd dat niet te achterhalen is hoeveel er precies is overgemaakt aan Cees H. Volgens Nieuwsuur is dat wel bekend: 4,7 miljoen, veel meer dan de 2 miljoen die Opstelten eerder meldde.

D66-Kamerlid Magda Berndsen zei woensdag in het NOS Journaal dat Opstelten daarmee de Kamer op het verkeerde been gezet en ,,echt heel veel'' heeft uit te leggen. ,,Als dit klopt dan staat dit haaks op de eerdere uitspraken van minister Opstelten tijdens het debat over deze zaak. Hij sprak over een veel lager bedrag en zei dat het bankafschrift onvindbaar was. We moesten hem maar op zijn blauwe ogen geloven'', aldus Berndsen, die ook een debat met Opstelten wil over de kwestie.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg constateert dat de gegevens die Opstelten de Kamer eerder gaf ,,mogelijk niet kloppen''. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers moet de onderste steen boven komen om duidelijk te krijgen ,,dat dit geen doofpot was''. SP-Kamerlid Michiel van Nispen constateert dat Nieuwsuur wel boven tafel kreeg wat Opstelten niet wist te vinden. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks pleit voor een parlementair onderzoek naar de kwestie. Louis Bontes vindt dat Opstelten moet aftreden.

De PvdA met een summiere verklaring. Het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt liet weten een brief van Opstelten te willen over de in Nieuwsuur geuite beschuldigingen. De VVD, de partij van Opstelten, reageerde niet. Jan Heijn Kuijpers, de advocaat van Cees H., zei woensdagavond in het televisieprogramma Pauw dat het bedrag dat Nieuwsuur bekendmaakte klopt.