Waanzin tijdens de tachtigste Boekenweek

Met 'waanzin' als thema begint zaterdag de tachtigste editie van de Boekenweek. Honderden boekwinkels, uitgeverijen, bibliotheken, musea en theaters organiseren tot en met zondag 15 maart activiteiten om het boek onder de aandacht te brengen.

Lezers krijgen bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan boeken het Boekenweekgeschenk cadeau, dat ook voor de tachtigste keer uitkomt. Het boekje met de titel 'De zomer hou je ook niet tegen' is geschreven door de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst (42). Het gaat over een man van begin zestig die een zwaar gehandicapte jongen ontvoert op de vooravond van zijn zestiende verjaardag.

Het is de tweede keer dat de Boekenweek gezamenlijk in Nederland en Vlaanderen plaatsvindt. Voor de eerste keer zullen Belgische schrijvers ontmoetingen hebben in Nederlandse boekhandels en Nederlandse auteurs optreden in Vlaanderen.

In 1932 was de eerste Boekenweek. In de jaren 1942 tot en met 1945 vond het literaire evenement niet plaats, waardoor dit jaar de tachtigste editie wordt gevierd.