Huisartsen komen met manifest tegen marktwerking in de zorg

Een groep huisartsen die tegen de marktwerking in de zorg zijn, hebben vannacht een manifest gespijkerd op de deuren van het ministerie van VWS en van enkele grote zorgverzekeraars. Ze eisen dat de politiek ingrijpt en een einde maakt aan de machtspositie van de zorgverzekeraars. In de verklaring stellen zij: 'Zinloze concurrentie wordt gestimuleerd, broodnodige samenwerking wordt gefrustreerd en zorgverzekeraars dicteren zorgafspraken'. De artsen vragen hun collega's en sympathisanten om de petitie te tekenen. Als er niets aan wordt gedaan, dreigen de huisartsen geen nieuwe contracten met verzekeraars af te sluiten. Volgens de huisartsen dreigt hun vakgebied in gevaar te komen omdat 'de politiek en zorgverzekeraars een verkeerde koers varen' en wordt de Nederlandse huisartsenzorg uitgehold door de marktwerking die hen sinds 2006 is opgelegd. Huisartsen mogen niet gezamenlijk onderhandelen met zorgverzekeraars omdat dit tot kartelvorming kan leiden. Daardoor hebben ze geen goede onderhandelingspositie. 'Bovendien wordt de huisarts opgezadeld met een enorme administratieve last door de grenzeloze verzameldrift van data bij zorgverzekeraars.' Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, steunt de artsen. 'Ook wij vinden dat het anders moet. Regionale samenwerking tussen zorgverzekeraars en huisartsen moet mogelijk zijn, evenals meerjarige contracten. Daarvoor is niet alleen de medewerking van zorgverzekeraars nodig.' Om 9 uur vanochtend tekenden al 300 huisartsen de petitie.

Bron(nen):   De Volkskrant  NOS    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Wat is dit voor een achterlijke kop boven het artikel?

  Huisartsen protesteren tegen het monopolistische kartelgedrag van de 4 grote zorgverzekeraars waartegen de individuele artsen zich niet eens MOGEN organiseren. Ik zou hopen dat alle huisartsen die wurgcontracten opzeggen.

  Hete hele zorgsysteem is/wordt kapot gemaakt door de financieringsmethoden en marktmacht van de verzekeraars. Wat is ook alweer de huidige baan van meneer Ab Klink, de grote architect? Oh ja, lid van de raad van bestuur van VGZ.

  • marianne martens

   Apekool helemaal gelijk.Het is erger dan je denkt en heeft niets met zorg te maken Heb je al getekend en doorgestuurd naar anderen. Wij wel.

   (in antwoord op Apekool)
 2. John_Rambo

  Waarom is er wel marktwerking in supermarkten, en vinden we dat slecht in de zorg? Waarom bepaalt de overheid of iemand arts mag worden of niet?

  Daarmee creëer je een schaarste, en dus hogere prijzen. De overheid bepaalt alles wat de zorg aangaat. Maar gaat het daarom beter? Bij marktwerking bepaal je het zelf. Vind je het te duur? Dan ga je naar Turkije, waar ze prima tandartsen hebben bijvoorbeeld. En nog veel goedkoper ook. Marktwerking dwingt de prijzen omlaag.

 3. Jos Hoogstraten

  De huisartsen kunnen ook beter functioneren door beter naar hun patiënten te luisteren. Marktwerking kan ook positief uitwerken. Huisartsen zijn niet vernieuwend genoeg. Ik denk dat de huisartsen zichzelf zullen opheffen, laat ze maar in dienst van het ziekenhuis treden.

Reacties niet toegestaan