‘Alleen de rijken kunnen het zich permitteren om uit de ratrace te stappen’

Het lijkt een trend te worden onder Amerikaanse topmannen: Ook Google's CFO Patrick Pichette heeft aangekondigd na vele jaren hard werken er mee te stoppen. Hij wil zich meer gaan focussen op zijn persoonlijke ontwikkeling en levensgeluk. Dat klinkt heel mooi en verrijkend, maar is iets wat de meesten zich natuurlijk niet kunnen permitteren. Sterker nog, hard werken is de norm geworden voor wie hogerop wil, schrijft Ben Collins van The Daily Beast. 'Je werk achterlaten om persoonlijk levensgeluk te gaan nastreven, is een privilege dat alleen voor de rijke enkeling onder ons is weggelegd,' stelt hij. 'Niet iedereen floreert binnen de drukke werkcultuur van vandaag, de meesten onder ons werken harder dan ooit om financieel de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.' 'Omdat het huidige sociaal-economische klimaat en ons moderne arbeidssysteem ervoor zorgen dat hard werken een vanzelfsprekende norm geworden is, is het moeilijk dat patroon te doorbreken,' zegt Collins. Terwijl dat harde werken niet noodzakelijkerwijs is waar we het meest gelukkig van worden. 'Wanneer we aan het eind van ons leven de balans opmaken, moeten we vaak vaststellen dat de tijd die we doorbrachten als waardevolle werkkracht voor de samenleving, ten koste ging van ons familiale en persoonlijke leven.' Het is waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hebben. Maar zo zegt hij: 'Het is een illusie om te denken dat de meeste mensen onder ons de keuze hebben minder te werken om meer tijd voor zichzelf te nemen.'  

Bron(nen):   The Daily Beast      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  In Nederland onmogelijk door 50x belasting te betalen over hetzelfde bedrag.

  • Zonspotter Peter

   Niet alleen in Nederland. België is ook een belasting paradijs, maar voor elke Belg ?

   (in antwoord op Dead Silence)
  • ernie

   mwoah… zouden de Rolling Stones (en vele andere paupers) zich daarom in Nederland fiscaal hebben gevestigd? Nederland is een belastingparadijs en (toegegeven vanaf minstens een miljoen eigen vermogen) daar kun je nog steeds vrijwel zonder belasting te betalen aardig rondkomen…
   Alleen zij die niet genoeg hebben denken dat het in België beter is. Ik kan je zo minstens tien belastingconstructies geven die het aangename belastingklimaat in Nederland aantonen (maar dat doe ik niet want stel je voor dat er een reparatiewetje komt…)

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Windows 8

    “zouden de Rolling Stones (en vele andere paupers) zich daarom in Nederland fiscaal hebben gevestigd?”
    Auteursrechten amper belast

    (in antwoord op ernie)
 2. KarlRuprechtKroenen

  Ik ben er hier min of meer gedwongen al een paar jaar mee bezig.
  Door de crisis werk ik nu nog maar ongeveer 6 maanden per jaar en maak daar ca 2 keer modaal mee, ik wil dit voorlopig ook graag zo houden.
  Mijn persoonlijke maar ook gezinsleven is zo veel beter geworden de afgelopen jaren dat ik hier gelukkig mee ben.
  Ik merkte dat ik hier enorme behoefte aan had en nog heb, maar zodra ik ervaar dat ik zo vooruit ben gegaan dat ik weer wat meer kan gaan werken dan ga ik dat gewoon weer doen, als dat lukt.

  Tevens zat ik begin 2010 toch al tegen een burn-out aan, dus min of meer een geluk dat die crisis er hard in hakte.
  Nu doe ik niet een hele lange tijd achter elkaar niets ,maar heb ik afwisselende periodes van een of 2 projecten en dan weer even niets op de agenda, ik kan mijzelf niet voorstellen dat echt helemaal niets meer doen leuk is, het is leuk om te werken en dan lekker geld te maken en dan weer even te genieten totdat er weer een project in zicht is.
  Afwisseling is prettig.
  Zou ik in loondienst zitten dan zou dit nooit mogelijk geweest zijn.

  • Zonspotter Peter

   Niet iedereen heeft de keus. Ik heb best wel wat te doen en kan een beetje mijn eigen tijd indelen. Als vrijwilliger en mantelzorger.
   Als vrijwilliger heb ik wel vaste tijden. Maar de mantelzorg gaat toch echt voor als het moet. Natuurlijk plannen we de afspraken zo dat het in mijn vrije tijd is.
   Dus echt veel vrijheid heb ik dus niet en 1 inkomen dat staat steeds meer onder druk komt te staan.
   Tja, het is niet anders. Toch denk ik niet dat ik zou willen ruilen met iemand die zoveel geld heeft.
   Ze geven wel anderen de kans, maar die worden dus eigenlijk ook niet echt gelukkig.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Wat voor werk doe je als ik mag vragen?

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 3. Daniel

  De ratrace is inderdaad een race voor ratten……. Vieze, grote, ziektedragende ratten gaan die plek innemen. … “Overal waar veel mensen zijn, vindt veel defaunatie plaats, en zijn er veel …juist ja.
  Daar doe ik niet (meer) aan mee, huisje, boompje, beestje….. en de rest kan me gestolen worden.

 4. Vogelbeest

  Het is alleen een ratrace als je zelf mee wilt doen. Ik doe mee, al probeer ik het qua uren per week tot ca. 40 te beperken. Vrouw doet ook mee. Maar we hebben een hele nette balans gecreëerd. Maken tijd voor het gezin en elkaar, sporten individueel als de kinderen in bed liggen. Sporten samen in het weekeinde.
  Als je weinig tijd verspilt aan de t.v. kun je verbazingwekkend veel doen in een week.

  Maar ik heb familie die niet mee doen. Soms een baantje, soms niet, alle electronica krijgen ze 88e-hands gratis, in kleren van zeeman en de kringloop kun je ook over straat, een auto hebben ze niet. Vis uit de vriezer is goedkoper dan vlees, enz.
  Alles bij elkaar kom je best ver zonder je heel druk te maken. Het is een bewuste keuze.

 5. Peter Bakker

  De titel van dit stukje is incorrect en tendentieus.

  Er zijn, ook in NL, mensen die uit de ratrace stappen terwijl ze niet rijk zijn. Dit houdt vaak wel in dat je veel van je (onnodige) luxe moet opgeven. Het is logisch dat rijke mensen meer kunnen doen dan arme mensen. Wat dat betreft is dit stukje weer een open deur.

 6. RP Geniet

  Ook uit de ratrace gestapt enige jaren terug, geen zin meer 12/6 oftewel 60-80 uur p/w voor veel geld de stress weg te slapen op zondag.

  Los v/d werkdruk en hectiek was ik het ook zat dat het merendeel van mijn 52% afdracht verdween in de bekende bodemloze put zoals die van werkschuwe autochtone en allochtone deadbeats met/zonder luizenbaard.

  Als een groot deel terecht was gekomen bij Nederlanders met 1 nationaliteit die buiten hun schuld om onder de armoedegrens leven had ik er geen probleem mee gehad om door te gaan.

  Het is frustrerend om je arme landgenoten en Nederlandse 65+ers verder te zien afzakken tot onder het bijstandsniveau ten gunste van de uitkering, PGB en toeslagenfraudeurs onder de hier wonende niet Westerse inwoners en de duizenden Oost Europese deadbeats die vanuit eigen land onze ruif op afstand leegroven, Den Haag keek er naar en deed er niets aan onder Weekers en voorganger van de Pvda, nu doet men er nog weinig aan, tE weinig om het te stoppen.

  Zucht, dat ben ik kwijt 🙂

Reacties niet toegestaan