Politie pakt dronken fietsers rijbewijs af

Mogen agenten het rijbewijs afnemen van iemand die zat op zijn fiets zit? Negen van de vijfentwintig politiekorpsen doen dat wel. Maar dat mag niet, zegt het Openbaar Ministerie tegen het Nederlands Dagblad, die de kwestie onderzocht. Dronkenschap kan alleen tot intrekking van het rijbewijs leiden als iemand dronken achter het stuur van een auto of op de motor wordt betrapt. Het OM zegt dat de korpsen slecht geïnformeerd zijn over de Wegenverkeerswet. Er is echter wel een uitzondering op de regel. Als de fietser een alcoholverleden heeft, dan mag de politie zijn rijbewijs innemen. Dit gebeurt dan op basis van recidive.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Han

  Nou moet het niet gekker worden. Ga je verstandig als je bent met de fiets naar de kroeg, en terug dan moet je dat toch helemaal zelf weten! En als je dan echt zo zat bent dat je een gevaar op de weg bent dan kunnen ze je _fiets_ meenemen en niet je _rijbewijs_ want die is voor het autorijden! Vinden de heren agenten zeker te veel werk. Maar iemand die te zat naar huis fietst gaat echt niet minder bezopen fietsen van dat zijn rijbewijs is ingenomen. Maar de volgende dag moet ie wel naar zijn werk kunnen!

 2. Annedien

  Ik heb laatst iemand naar huis begeleid die zo dronken was dat hij met fiets en al omviel. Op de brug. Op de rijbaan van de auto’s.
  Dronken deelnemen aan het verkeer is, ongeacht je transportmiddel, een slecht idee.

 3. gerrit52

  een fietsrijbewijs?????? of ben ik nou zo teut dat ik het niet begrijp? hik.

 4. John Bon

  Agenten die zich zelf niet aan de wet houden … Goh, dat is toch allang geen nieuws meer maar de normaalste zaak van de wereld?

Reacties niet toegestaan