Advocaten: Laat Syriëgangers terugkeren als getuigen in terreurzaken

Advocaten die terreurverdachten bijstaan, willen Syriëgangers naar Nederland laten terugkeren om te getuigen in terreurzaken. Dat schrijft het AD. De jihadisten kunnen dan hier een ontlastende verklaring afleggen. Een andere mogelijkheid is volgens de advocaten om getuigen via Skype of de telefoon te horen. Maar het OM is niet bereid om voor dit doel naar jihadisten op zoek te gaan. Ook zou het een onhaalbare kaart zijn, omdat niet duidelijk zou zijn of het wel om precies de juiste jihadist gaat. Advocaat Michiel Pestman staat de Haagse Oussama C., ofwel Abou Yazeed bij. Yazeed wordt ervan verdacht met een aantal anderen jihadisten te hebben geworven voor de strijd in Syrië. Ook zou hij volgens het OM lid zijn van een terroristische organisatie. Omdat het OM niet wil helpen om getuigen op te sporen, roept Pestman zelf getuigen op door middel van een brief die rondgaat op internet. Pestman: "Als het om belastend bewijs zou gaan, zou het OM wel in actie komen. Het is gemakzucht, onwil." De verhoren kunnen wel worden ingebracht als hij de getuigen weet te vinden. Een andere advocaat, André Seebregts, wil ook Syriëgangers via Skype laten verhoren of laten terugkeren met de garantie dat het OM ze niet vastzet. In een zaak tegen een Arnhemse terreurverdachte heeft hij de rechter daar vorige week om gevraagd. Maar een officier stelde dat de soevereiniteit van Syrië niet zomaar kan worden geschonden en dat het regime van Assad door de Nederlandse regering als abject wordt bestempeld. Volgens een andere bron levert het verhoren via de telefoon ook bizarre situaties op. Een Somaliër die vanuit zijn land telefonisch getuigde, moest bijvoorbeeld in een boom klimmen om voldoende bereik te hebben.  

Bron(nen):   AD      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  hahahahaha, blijf maar in die boom zitten.

 2. Burgermans

  Weer zo’n idioot links idee. Kunnen die advocaten geld verdienen terwijl wij burgers worden doodgeschoten.

  • Nijmegenaartje

   Het is toch echt niet te geloven he, een jihadist is in mijn ogen een terreurverdachte en verdiend niet meer dan de kogel, en GEEN advocaat

   (in antwoord op Burgermans)
 3. Vogelbeest

  He? Dus jihadist A moet getuigen om jihadist B veroordeeld te krijgen? Van welke planeet kom je als je denkt dat jihadisten tegen elkaar gaan getuigen in een Westerse rechtbank?
  Of is het de bedoeling dat jihadist C komt getuigen om jihadist D vrijgesproken te krijgen? Dat levert nou niet direct de meest betrouwbare getuigenissen ter wereld op. De jihadisten zullen alles zeggen wat nodig is om hun mede-moordenaar vrijgesproken te krijgen. Kunnen ze weer lekker samen verder met het bedreigen, ontvoeren, en vermoorden van mensen.

  • Burgermans

   Dat is precies de bedoeling: werkverschaffing voor advocaten ten koste van de eerlijke burger.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. Heldoppantoffels

  Wat is het toch voor gelazer met die Jihadisten!?
  Ik ben er een voorstander van dat ‘ze’ massaal mogen gaan, zet die grenzen nou gewoon voor ze open (uitsluitend om te gaan). Broodtrommeltje mee, nederlands paspoort inleveren en we zijn weer een geestelijk verwrongen zieltje kwijt.

Reacties niet toegestaan