Twee derde Europeanen gebruikt mobiel in de auto, maar iedereen vindt dat anderen slecht rijden

Samenleving
donderdag, 09 november 2023 om 12:24
anp 82106962
We maken er een potje van op de Europese wegen. De verkeersregels? Die lijken er vooral voor anderen te zijn. En die houden zich er niet goed aan, is de mening van negen op de tien Europeanen. Ze stellen dat niet zijzelf maar 'andere weggebruikers te veel risico nemen'.
Dat blijkt uit onderzoek onder 12.000 inwoners uit tien landen in Europa waarover het AD schrijft. Twee derde van de ondervraagde Europese automobilisten, onder meer afkomstig uit Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland, gebruikt de mobiele telefoon tijdens het rijden, blijkt uit de enquête van Vinci Autoroutes, uitbater van de Franse tolwegen.
Meer dan helft zet de richtingaanwijzer niet aan als hij van rijstrook verandert. En negen op de tien voetgangers vreest dat auto's niet stoppen voor een zebrapad. Ook opent ruim een derde de autodeur zonder te kijken, een ongeveer even groot deel parkeert regelmatig dubbel en een vijfde pakt de busbaan als het zo uitkomt.
Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland vindt de bevindingen herkenbaar. "Wat Vinci in Europa constateert zien we ook hier: Nederlanders denken allemaal dat ze het zelf goed doen en dat de anderen fouten maken. Vooral de Nederlandse mannen denken dat. Vrouwen hebben dat minder.’’
Bron(nen): AD