‘Ruimtevaartproject Mars One is oplichterij’

Volgens astrofysicus Joseph Roche liegt de Nederlandse organisatie Mars One over allerlei zaken rondom de stichting van een Marskolonie. Zo zijn er veel minder kandidaten dan de organisatie beweert. Ook worden ze nauwelijks getest en krijgen kandidaten die het meeste opleveren voorrang. Geld voor het project is er niet, sinds John de Mol het contract voor een show omtrent de selectie van de Marsbewoners opschortte. Kortom, er deugt een heleboel niet aan het ambitieuze plan. In de eerste plaats zijn er geen 200.000 geïnteresseerden, maar slechts 2.761. Ten tweede, zo vertelt, Joseph Roche die zelf bij de laatste honderd zat, is er nauwelijks een selectieprocedure. Werd hem eerst nog verteld dat het om een meerdaags assessment zou gaan, in de praktijk kwam het neer op een quiz via Skype van 10 minuten. Maar het meest verdacht vindt de assistent-professor en voormalig NASA-onderzoeker nog wel het feit dat de geselecteerde finalisten is gevraagd om geld te doneren aan het project en om 75 procent van de vergoedingen die ze krijgen voor televisie-optredens over te maken aan de organisatie. Voor een project dat minstens 6 miljard kost, is dat een druppel op de gloeiende plaat. Vanaf het begin kreeg het Mars One-project veel kritiek. Zelfs de ambassadeur van Mars One en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft heeft er weinig vertrouwen meer in. Vorige week zei hij dat het nog minstens honderd jaar zal duren voor er een kolonie op Mars kan worden gesticht. Ook zou het project volgens hem een veelvoud kosten van het oorspronkelijke bedrag.

Bron(nen):   Express.be      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bartje

  Heden is het niet mogelijk om van Mars terug naar de Aarde te komen.
  En de mens die met zekerheid zijn dood tijdstip weet en daar vrijwillig in toestemt moet volgens mij nog geboren worden.
  Je bent oen of nog dommer als je dan in dit soort onzin geld steekt.

  • Vogelbeest

   De wereld (vooral het Midden-Oosten) zit vol met gekken die zich moedwillig de dood in laten jagen.
   Wetenschap lijkt me een heel mooi doel. Zeker in vergelijking met “dat andere” doel.

   (in antwoord op Bartje)
   • Bartje

    Nee die wezenloze geloven in iets wat niet bestaat.
    En daardoor laten zij zich gewillig uitmoorden door de wapen lobby.

    (in antwoord op Vogelbeest)
  • Windows 8

   Vroegah ging men de zee op zonder te weten waar uit te komen.
   Niemand weet zijn doodstip ook niet als je naar Mars vliegt

   (in antwoord op Bartje)
 2. Nick

  Er zijn nogal wel wat meer zaken waar Mars One “niet over communiceert”. Je moet nogal een behoorlijk naive persoon zijn om Mars One serieus te nemen.

 3. Burgermans

  Al die realityshows zijn oplichterij, Jeanette.

Reacties niet toegestaan