Dit is het gemiddelde maandsalaris overal ter wereld

In onderstaande infographic is te zien wat het gemiddelde netto-inkomen per maand is in zo ongeveer alle landen ter wereld. Enkele cijfers die opvallen:
 • Het netto-inkomen van de Zwitsers behoort met 6.300 dollar per maand (5.823 euro) tot de hoogste ter wereld
 • Het verschil tussen West- en Oost-Europa is groot. In het westen schommelt het inkomen tussen 1.386 en 3.235 euro per maand. In het oosten van Europa ligt het gemiddelde onder die 1.386 euro.
 • In Oekraïne, Georgië, Armenië en Macedonië daalt het zelfs onder de 369 euro per maand.
 • In de VS is het gemiddelde netto-inkomen 3.258 dollar (3.011 euro) per maand.
 • In Zuid-Amerika ligt het nergens hoger dan 1.500 dollar per maand.
 • In veel Afrikaanse landen is het netto-maandinkomen lager dan 400 dollar.
 • Ook in Azië bevinden veel landen zich onder de 700 of zelfs de 400 dollar-grens.
 • Alleen Japan doet het met een gemiddeld inkomen tussen de 2.500 en 3.000 dollar een stuk beter, net als de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.
 • De Australiërs verdienen gemiddeld meer dan 3.500 dollar per maand.
 • En Nederland? Met een gemiddeld netto-inkomen van 2.937 dollar (2714 euro) per maand doen we het iets beter dan Duitsland en Frankrijk en beduidend slechter dan bijvoorbeeld Denemarken.
MAP: Monthly Disposable Income Around the World    

Bron(nen):   Business Insider  Newsmonkey    

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Back in May it was reported that every rape assault in the city of Oslo in the last five years had been committed by a person with a “non-Western” background – a Norwegian euphemism for Muslim. Now it turns out that there have already been twice as many rape assaults in Oslo so far this year as there were in all of 2010.

  The scandalous fact is that Norway, for all its wealth, has chosen not to invest overmuch in law and order. “Norway wastes millions of kroner every year on ‘development aid’ that ends up largely in the pockets of corrupt African dictators; it pours millions more into the pockets of non-Western immigrants who have become masters at exploiting the welfare system; the Norwegian government even funds anarchists.”

 2. Vogelbeest

  1) Het “gemiddelde” zegt vrij veel in genivelleerde landen als Nederland en Scandinavië, maar in de USA en diverse Afrikaanse landen wordt het gemiddelde flink opgetrokken door een stel grootverdieners.
  ++++++++
  2) Toch knap van die Afrikanen. $400,- per maand en dan toch 5000 euro kunnen sparen om je op een wrak bootje de middelandse zee op te laten drijven. Wie snapt hoe het kan mag het zeggen.

  • Windows 8

   Kinderen kan je verkopen

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Jeroen van Rosmalen

   Wat een simpele zielen opmerking die laatste. Zit je wel hoog he? Valt me nog mee dat er geen punt 3 is met een verwijzing naar Rutte. Iets dat er ook totaal niet mee te maken heeft maar uiteraard wel opboert bij hen die wellicht lijden aan chronische ontevredenheid.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Bart

  Kloppen die cijfers van Zambia?

 4. Dead Silence

  Een gemiddelde zegt feitelijk niks. Een spreiding of variantie erbij leert meer.

  • Albert Bakker

   Dat is juist. Maar als de inkomensverdeling wilt weten heb je daar ook nog niet zoveel aan. Inkomens zijn typisch niet normaal verdeeld. (Het grootste gedeelte van de curve is typisch lognormaal, d.w.z. dat het inkomen niet normaal verdeeld is maar het logaritme van het inkomen normaal verdeeld is.)

   Als je iets over inkomensongelijkheid wilt zeggen en tussen landen onderling wilt vergelijken gebruik je een Lorenz curve

   (in antwoord op Dead Silence)
 5. Edwin

  En hoe zit het met koopkracht? Een grote kostenpost is wonen en auto, wat dat betreft kun je als Duitser een stuk meer met je euro…

  • Hasan

   Ook mb.t wegenbelasting diesel grote verschillen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg etc, alleen in Nederland moet je veel betalen !

   (in antwoord op Edwin)
 6. Zonspotter Peter

  Die Roemenen kregen hier massaal een hartaanval toen ze de prijzen hadden vergeleken. Velen bedachten zich op tijd en zijn halsoverkop terug gevlucht. Zelfde geldt voor de de Bulgaren.
  Niet alleen omdat ze uitgebuit werden.
  Ook de straffen zijn hier veel erger. Zelfs proberen in eigen land in de cel te komen. Die schilderijen diefstal in Rotterdam.
  Zogenaamd waren ze verbrand.

  In veel landen krijgen ze inderdaad veel minder inkomsten, maar daar is het ook lang niet zo duur.
  Cijfers zeggen eigen helemaal niks. Ze staan op zich.

  • Ko Herent

   Ja inderdaad , ga eens even een karretje boodschappen vullen in de Zwitserse Coop. 4 of 500 Francs of het niks is.

   (in antwoord op Zonspotter Peter)
   • Hasan

    Tuurlijk zijn er dingen duur in Zwitserland, maar je moet kijken naar hun maandelijkse salarissen en wat kunnen ze ermee, in Zwitserland hebben de meeste mensen een vrijstaande woning met een parceel grond, in NL heb je alleen de keuze tussen een gettoflatwoning of een legodoosrijtjeswoning, tuin 1 cm met 1 cm, nou wat een mooie land he.

    (in antwoord op Ko Herent)
    • Ko Herent

     Nee helemaal geen mooi land, armoedige rotzooi. Mooi je die rijen schroot met gele kentekens eens op zondag Antwerpen zien binnen komen.
     Maar ja, als ik hoor wat autobezit kost in NL…pffff.

     Wat betreft Zwitserland, het huizenbezit is daar ook niet groot hoor.

     (in antwoord op Hasan)
 7. Gebruikersnaam1

  Het lijkt me het bruto salaris.

 8. NL

  dure land nl

 9. Els Kronenburg

  Het verbaast me dat het gemiddelde netto inkomen in Nederland meer dan 2900 dollar zou zijn. Modaal is ongeveer 1800 euro netto, dat gemiddelde moet dan wel door een klein aantal heel hoge inkomens enorm zijn opgekrikt.

  • Apekool

   Ons ‘disposable income’ in dollars in ook 25% gedaald het afgelopen jaar.
   Dit met dank aan Draghi(GoldmanSachs)/ECB en Merkel, die ons inkomen en onze pensioenen alvast hebben afgeroomd ter meerdere eer en glorie van die paar globaal exporterende multinationals, hoeft u het niet zelf op te maken.

   Stem de volgende keer vooral weer VVD of D66, hun natte droom wordt bewaarheid.

   (in antwoord op Els Kronenburg)

Reacties niet toegestaan