Met een betere overheid kunnen we net zo gelukkig worden als de Denen

Wij Nederlanders zijn een bijzonder gelukkig volkje. Maar er is één land dat steevast nog een stuk beter scoort in de geluksonderzoeken: Denemarken. Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar ‘sociale voorwaarden voor menselijk geluk’ aan de Erasmus Universiteit legt uit hoe we de Denen in kunnen halen. 'Vooral de kwaliteit van de overheid, van de ambtenaren, is in Denemarken nog net iets beter dan bij ons,' vertelde hij afgelopen vrijdag op de Internationale Dag van het Geluk tijdens een minicollege in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Daarover schrijft het NRC. Hij legt uit dat geluk afhangt van de mate van welvaart en vrijheid in een land en in de westerse wereld van de beschikbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg. Ook seksegelijkheid maakt mensen gelukkig. Maar het allerbelangrijkst is de kwaliteit van de overheid. Veenhoven: 'Het gaat niet zozeer om de politiek, meer om de ambtenaren, dat die een voorspelbaar klimaat creëren. Dan kunnen mensen hun eigen plan trekken, zijn ze minder afhankelijk van familie.'
Het effect van inkomensongelijkheid is tweeledig. 'Ongelijkheid stimuleert economische ontwikkeling, maar het is niet fijn als je in je krotje naast een villa woont,' zegt de voormalige geluksprofessor. 'Waarschijnlijk zijn die effecten ongeveer even sterk.' De Nederlandse overheid zou beleid moeten voeren op het bevorderen van geluk. 'Gelukkige mensen zijn actiever en creatiever. Ze zijn betere partners, betere ouders en betere burgers. Ze betalen hun belastingen beter. En het bijt niet met andere waarden: geluk gaat samen met vrijheid, welvaart en sociale cohesie.'

Bron(nen):   NRC (betaald)      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John_Rambo

  Altijd dat gejammer van “De overheid zou zus moeten doen, of zo moeten doen, dan worden we allemaal gelukkig en rijk”.
  Het enige wat ze kunnen is het volk kapot belasten, zichzelf de zakken voldouwen, en mekaar de mooie baantjes toespelen.
  Zolang je op de overheid wacht voor je geluk, zul je het nooit kennen.

 2. Vogelbeest

  “De auto is geen melkkoe” en vervolgens de accijns verhogen. Pomphouders in de grensstreek gaan massaal failliet, accijnzen lekken massaal weg naar Belgie en Duitsland maar vooral vol blijven houden dat er niets aan de hand is.
  “Kwartje van Kok is tijdelijk” tuurlijk
  “Als ik MP wordt krijgt iedere Nederlander 1000 euro” Wanneer??? We zijn met zijn 4en in dit gezin. Ik wacht af…..
  “Griekenland betaalt alles terug” Zo zo……

  Zouden ze dat in Denemarken niet doen?

 3. DoubleUC

  Ik weet niet op welke planeet deze Ruut Veenhoven woont, maar als hij in Nederland blijkt te wonen MOET hij wel blind zijn! (én doof)

 4. Dead Silence

  De overheid pomp geld rond in eigen en bevriende kringen en roomt het af en verkregen door te parasieteren op mensen die wel vooruit willen. De onderkant van de maatschappij doet lekker me en de linkschmensch vind zichzelf heel goed door andermans geld uit te geven aan nutteloze zaken, zichzelf niet vergeten rijkelijk te belonen. Zum kotzen.

  • Vogelbeest

   Volgens mij is dit precies wat Jeanette bedoeld. En ik geef je gelijk.
   eerst belasting betalen en dan weer terugvragen via het toeslagencircus. Dat is gewoon ambtenaren aan het werk houden.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • KarlRuprechtKroenen

    Een parasitaire maatschappij waarin de een produceert en de ander soupeert.

    (in antwoord op Vogelbeest)
 5. PaulusJ

  Ik heb tot recent lang in Denemarken gewoond.
  En Denen leven een goed maar wereldvreemd leven. Ze zijn lief, afstandelijk en bijzonder naïef. Zelfs Zimbabwe krijgt nog ontwikkelingshulp want ze zijn blij dat nog 5% aankomt, ipv boos dat 95% gestolen wordt.Tot op grote hoogte een te rijke, zeer hedendaagse moderne samenleving, maar mentaal en sociaal zoals wij in de jaren 50 waren.
  Deuren niet op slot, iedereen vertrouwen, veel te lief zijn voor immigranten etc. Totdat de Oostblok gastarbeiders ongehinderd op grote schaal vakantiehuisjes leegroven op weg naar hun vakantiebestemming in land van oorsprong. Totdat immigranten de passieve en lieve Denen agressief hun religie en cultuur opdringen en verworvenheden opeisen zonder solidair te zijn. Dan staan ze glazig en onbegrijpend de wereld te aanschouwen Wij zouden ook een stuk gelukkiger zijn als we maar 1/3 van de bevolking in ons land zouden hebben, eigen munt, minder last van de EU, veel ruimte, rust, stranden en financiële zekerheid van de overheid, kinderopvang 5 1/2 dag van 7 tot 7 gratis was, betaald ouderschapsverlof voor vrouwen van een jaar, ook voor ondernemers, mannen 3 maanden ouderschapsverlof, salarissen 1 1/2 á 2x zo hoog en een sterke biologisch en gezonde voedsel producerende sector in eigen land, ipv de AH troep van de goedkoopste aanbieder uit een ver land.

 6. Daniel

  De overheid is ook niet gelukkig met ons, 1 – 1 dus.

 7. Wim

  Dus als ik het goed begrijp dan gelooft de auteur geluk voortkomt uit een socialistische heilstaat waarin de overheid beleid zou moeten voeren op het bevorderen van geluk? Is het niet eerder zou dat er nog enig geluk bestaat ondanks de overheid en dat de grootste stap naar het maximaliseren van geluk het minimaliseren van de overheid is? Het begint op te vallen dat het aantal pleidooien voor ‘geluk’ als maatstaf groter wordt naarmate de individuele vrijheid en economische groei steeds kleiner worden. Blijkbaar moeten mensen gefopt worden met luchtfietserij.

 8. Ko Herent

  In Cuba zijn ze ook allemaal gelukkig.

Reacties niet toegestaan