Grote stroomstoring in Noord-Holland

In grote delen van Noord-Holland en Flevoland is er sinds 9.45 uur geen stroom. De vermoedelijke oorzaak ligt bij een hoogspanningsstation in Diemen, dat meldt netbeheerder Tennet. Geruchten over dat een gebouw van Nuon in Diemen in brand zou staan, spreekt Tennet tegen. Rond 10.50 zou de spanning op het elektriciteitsnet weer langzaam worden opgebouwd.

Door de stroomstoring draaien ziekenhuizen op noodstroom, waardoor belangrijke systemen zoals de intensive care kunnen doorgaan. Op veel plaatsen rijden er geen treinen. Volgens de NS zouden zo’n 20 treinen zomaar ergens stil zijn komen te staan. De deuren van die treinen kunnen niet open. Er wordt alles aan gedaan om de treinreizigers zo snel mogelijk te verlossen.

De storing heeft gevolgen tot en met Den Bosch in het zuiden van het land en boven de lijn Utrecht/Leiden en in de Flevopolder rijden er ook geen treinen. Schiphol ondervindt eveneens grote problemen. Er landen en vertrekken geen vliegtuigen. Vliegtuigen op weg naar Schiphol wijken uit naar andere luchthavens.

Op de weg zijn alle verkeerslichten uitgevallen en gaan slagbomen op veel plaatsen niet meer open. Veel mensen zouden vastzitten in liften en in metro’s. De Brandweer probeert iedereen zo snel mogelijk vrij te krijgen. Het openbaar vervoer in Amsterdam zou langzaam weer op gang komen. Verder zijn het (mobiele) telefoonverkeer en het betalingsverkeer verstoord.

Er wordt geadviseerd niet meer door te geven dat er een storing is zodat het netwerk niet overbelast raakt.

Vele redacties zijn ook getroffen door de storing. Op Nu.nl is een liveblog over de stroomstoring te volgen.