Kinderen van hoogopleide ouders heten vaker Felix of Juliette

Kinderen van hoogopgeleide ouders heten vaker Felix of Juliette, terwijl lager opgeleide ouders eerder voor Gerrit of Cornelia kiezen. Dat er een verband is tussen opleidingsniveau en naamkeuze komt doordat ouders vaak namen kiezen die in hun omgeving populair zijn, zegt naamexpert Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht. RTL Nieuws vroeg bij de Sociale Verzekeringsbank meer dan een miljoen namen op van kinderen die in de afgelopen zes jaar zijn geboren met de bijbehorende postcode. Die zijn vervolgens vergeleken met cijfers over het gemiddelde opleidingsniveau per buurt. Sommige namen blijken veel vaker voor te komen in zogenaamde hoogopgeleide buurten, andere namen zijn juist populairder in wijken waar het gemiddelde opleidingsniveau lager ligt. In wijken waar een Felix is geboren wonen 59 procent meer hoogopgeleiden dan gemiddeld. Heten er veel jongens Gerrit, dan ligt het aantal hoogopgeleiden 31 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Wil je weten hoe het zit met jouw naam in relatie tot het opleidingsniveau van je buurt, kijk dan hier. Onderstaande grafiek laat zien welke namen vaker voorkomen in buurten met veel en weinig hoogopgeleiden.
Jongens    Meisjes
  Veel hoogopgeleiden Weinig hoogopgeleiden Veel hoogopgeleiden Weinig hoogopgeleiden
1 Felix Gerrit Juliette Cornelia
2 Oscar Hendrik Josephine Adriana
3 Julius Marinus Cato Johanna
4 Boris Muhammed Amélie Elif
5 Olivier Cornelis Julie Ashley
6 Arthur Yusuf Stella Jaylinn
7 Berend Jordy Mia Nisa
8 Jonas Mustafa Ella Kayleigh
9 Victor Bryan Olivia Kaylee
10 Jules Wesley Isabelle Azra
11 Maurits Johannes Mette Melissa
12 Abel Dylano Phileine Esmee
13 Hugo Giovanni Kiki Hailey
14 Casper Keano Rosa Demi
15 Sebastiaan Jan Mare Jennifer
16 Valentijn Bradley Livia Romy
17 James Joey Féline Dewi
18 Florian Jayson Valerie Maria
19 Pepijn Emir Kate Esther
20 Floris Ryan Louise Naomi
Alle namen die tussen 2009 en 2014 meer dan 400 keer zijn gekozen, zijn gerangschikt op gemiddeld aandeel hoogopgeleiden (hoog, of juist laag) in 4-cijferige postcodegebied, gebaseerd op deze CBS-tabel.

Bron(nen):   RTL Nieuws      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Joséphine en Anne-Catherine. Gevolgd door een achternaam waar er maar ca. 173 van rondlopen. In ieder geval makkelijk om ze later een e-mail adres te laten aanmaken. Beter dan Karolien175.

  2. Windows 8

    “doordat ouders vaak namen kiezen die in hun omgeving populair zijn, ”
    Wow, een echte expert. Wie had dat kunnen denken

Reacties niet toegestaan