IS laat meer dan 200 yezidi’s vrij in Irak

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft woensdag in Noord-Irak meer dan tweehonderd yezidi's vrijgelaten. Het gaat om ouderen en gehandicapten. Ook liet de terreurgroep twee christenen vrij.

Vorige zomer veroverde de beweging grote gebieden in Noord-Irak. Daarbij werden veel yezidi's gedood, maar ook veel gevangengenomen. Yezidi's vormen een Koerdische religieuze minderheid in Irak. IS beschouwt hen als duivelaanbidders.

Een verslaggever van persbureau Reuters zag woensdag dat de groep yezidi's werd overgedragen aan Koerdische strijders in de buurt van de stad Kirkuk. Volgens de journalist konden sommigen van uitputting niet praten.

Een vrouw uit de groep vertelde hoe ze vorig jaar gevangen werd genomen. Toen de IS-strijders haar huis naderden maande ze haar kinderen om te vluchten. Zelf bleef ze achter omdat ze gezondheidsproblemen had. ,,Ik had de hoop verloren mijn kinderen ooit nog terug te zien, maar vandaag is dat toch gebeurd'', zei de vrouw huilend terwijl haar kinderen haar omarmden.

Het is niet duidelijk waarom IS de yezidi's heeft vrijgelaten. In januari liet de terreurgroep ook al 200 yezidi's vrij.