Waarom uitstelgedrag wél goed is

Uitstellen wordt meestal beschouwd als een ondeugd. We willen zoveel mogelijk doen op een dag en het kijken van kattenfilmpjes of de was doen staan niet op de to-do-lijst. Toch is het uitstellen van taken niet per se slecht. Hieronder zes redenen.
  1. Je krijgt uiteindelijk meer gedaan. In de tijd dat je die vervelende klus uitstelt, doe je andere nuttige dingen, zoals schoonmaken of e-mails versturen. Na die klus had je dat vast niet meer gedaan.
  2. Je neemt betere beslissingen. Doordat je wacht tot het laatste moment krijg je meer informatie over het te nemen besluit en dat komt je beslissing alleen maar ten goede.
  3. Je wordt creatiever. Tijdens het uitstellen kom je vaak op betere ideeën om een taak uit te voeren. Niet voor niets komen de beste uitvindingen van mensen die eigenlijk andere plannen hadden.
  4. Onnodige taken verdwijnen. In bedrijven wordt vaak te veel tijd besteed aan dingen die niet echt bijdragen aan het succes van de organisatie. Als je die steeds uitstelt, worden ze vanzelf een keer geschrapt.
  5. Je excuses zijn oprecht. Als er iets misgaat, nadat je een taak hebt uitgesteld, zijn je excuses oprechter, omdat je tijd hebt gehad om na te denken over de gevolgen van je gedrag.
  6. Je krijgt inzicht in je prioriteiten. Vraag je af waarom je iets uitstelt. Mogelijk vind je de taak eigenlijk niet zo belangrijk.
 

Bron(nen):   Intermediair