Amnesty: Boko Haram ontvoerde 2000 vrouwen

Ontvoering, groepsverkrachting en gedwongen moeten trouwen met je kidnapper. Zeker 2000 vrouwen in Nigeria hebben het afgelopen jaar de gruweldaden van terreurgroep Boko Haram moeten ondergaan. Dat concludeert Amnesty International dinsdag in een rapport over Boko Haram.

Amnesty sprak met bijna tweehonderd ooggetuigen onder wie 28 vrouwen en meisjes die zijn ontsnapt aan de strijders. Zodra ze een dorp aanvallen, worden mannen en jongens geëxecuteerd en vrouwen en meisjes gevangengenomen, geïndoctrineerd met de islamitische leer die Boko Haram aanhangt en klaargestoomd om te trouwen.

Ook leren ze meisjes hoe ze met wapens moeten omgaan. ,,Ik was een van hen", vertelde Aisha (19), die samen met haar zus en twee andere meisjes werd ontvoerd tijdens een bruiloft en drie maanden gevangen zat. ,,Ze trainden me ook om bommen te gebruiken en dorpen aan te vallen. Ik moest ook mijn eigen dorp aanvallen."

Humanitaire crisis

Boko Haram heeft afgelopen jaar meer dan driehonderd aanslagen gepleegd. Ze vallen dorpen aan, richten zich dan eerst op agenten en soldaten om wapens te bemachtigen en slachten vervolgens de burgerbevolking af. Zeker 5500 mensen in het noordoosten van Nigeria hebben vorig jaar het leven verloren.

Ook Alhaji (18) viel in handen van de groepering, maar wist te ontkomen terwijl andere mannen de keel werd doorgesneden. ,,We zaten allemaal op de grond en wachtten tot we aan de beurt waren", aldus Alhaji. Hij wist aan het noodlot te ontsnappen, omdat het mes na 27 onthoofdingen te bot was geworden.

,,Miljoenen gaan gebukt onder de terreur", schrijft Amnesty. ,,Het recente succes van het leger is misschien het begin van het eind van Boko Haram, maar er moet nog veel gebeuren om burgers te beschermen en de humanitaire crisis in de kiem te smoren."