Deze wiskundevraag houdt het internet bezig. Weet jij hem?

Onderstaande vraag is bedoeld om het logisch redeneervermogen te testen van 14-jarige leerlingen in Singapore. Het vraagstuk was onderdeel van een test van de Wiskunde-Olympiade voor Aziatische scholen, bedoeld om de betere leerlingen te selecteren. Honderdduizenden internetters breken zich ondertussen het hoofd over de vraag. De opgave is minder moeilijk dan hij in eerste instantie lijkt. Kun jij hem oplossen? Opgave Albert en Bernard zijn net vrienden geworden met Cheryl en ze willen weten wanneer haar verjaardag is. Cheryl geeft hen een lijst met 10 mogelijke data. 15 mei, 16, mei, 19 mei 17 juni, 18 juni 14 juli, 16 juli 14 augustus, 15 augustus, 17 augustus Cheryl vertelt Albert en Bernard afzonderlijk van elkaar respectievelijk de maand en de dag van haar verjaardag. Albert: Ik weet niet wanneer de verjaardag van Cheryl is, maar ik weet dat Bernard het ook niet weet. Bernard: Eerst wist ik niet wanneer Cheryl jarig is, maar nu weet ik het wel. Albert: Dan weet ik ook wanneer Cheryl jarig is. Dus wanneer is de verjaardag van Cheryl? prof-albert-einstein                          

Bron(nen):   The Guardian      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Jammer dat het antwoord er meteen bij gezet wordt.

  • Windows 8

   staat al week op tze webz

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Dat geldt voor 99,999% van de raadsels die verteld worden. Daarvan is allang het antwoord elders te vinden. Toch vertel ik nooit een raadsel op deze manier: “Waarom springt een mus en hipt een spreeuw? om vooruit te komen!”

    De lol van een raadsel is dat je het antwoord er niet direct bij verteld.

    (in antwoord op Windows 8)
 2. Windows 8

  Albert doesn’t know immediately – this gives us nothing by itself, because there are no single month choices.
  Albert knows that Bernard doesn’t know – this eliminates May and June, because were it either of those, there would have been a chance the date was May 19th or June 18th (which are unique dates), in which case Albert wouldn’t have known definitively that Bernard doesn’t know.
  Bernard knows after deducing that May and June have been eliminated – this eliminates July 14 and August 14, because were it either of those dates, he would not have been able to say he knew for sure.
  This leaves us with July 16, August 15, and August 17. After hearing Bernard knows, Albert also says that he knows – this is only possible if the remaining choice is unambiguous in terms of month. This eliminates the duplicate August dates, leaving us with July 16 as the answer.

 3. meesan

  Albert: Hee Bernard, weet jij wanneer Cheryl precies jarig is, ik weet alleen dat het in juli is. Bernard: Oh, tegen mij zei ze dat het de 16e is, ik wist alleen niet welke maand. Opgelost.

 4. wwoud

  Vraag eens aan economen hoe economie écht werkt. Iedere theorie, al of of niet onderbouwd door wiskundige formules, wordt weerlegd door de praktijk. Al was het slechts vanwege de genadeloze willekeur van de natuur, waaronder de wispelturigheid van het kiezersvolk.

  • RhodBerth

   ??
   Wat heeft dit met het onderwerp of met een rekenraadsel te maken?

   (in antwoord op wwoud)
 5. yolo

  Ze is op 18 juni jarig verklaring: De een weet de maand De ander de dag: in de eerste keer weten ze het beiden niet dus kan het geen mei zijn, 14,15,16,17 staan er 2x tussen dus kan dat de dag niet zijn want ze wil niet dat het geraden wordt de eerste maand is het niet dus blijft als enige 18 juni over, want de eerste dag & maand zijn fout geraden ( dus weten ze het niet ) bij de conclusie dat 18 er niet tweemaal in staat weet bernard dat dat hem is, kortom bernard wist de maand en albert kreeg de dag, waarbij ik weet dat het 18 juni is omdat bernard wist dat het de eerste maand niet was en albert wist dat het de dag niet was omdat bernard het eerst wist weet albert dat de eerste maand hem niet is en zo hebben ze beide het antwoordt, aardige hersenkraker maar na 2 min wist ik hem wel, heb hem 3x opnieuw gelezen.

  • Lien Jamaer

   18 juni kan het antwoord toch niet zijn, als het 18 juni was, en albert kreeg de dag zoals u zegt, zou hij de verjaardag meteen weten, omdat nummer 18 maar één keer voorkomt…

   (in antwoord op yolo)
 6. ME

  16 JULI

 7. ME

  16 juli

Reacties niet toegestaan