‘Absurde’ wolkenkrabber in Zwitsers dorpje met 1000 schapen
Rem Koolhaas is van plan het grootste hotel van de Benelux naast de RAI in Amsterdam neer te zetten. Of het hotel nou mooi is of lelijk, het hotel dient een doel, Amsterdam kan de 650 extra kamers vast gebruiken nu er alleen maar meer toeristen komen. Maar een wolkenkrabber in het Zwitserse dorpje Vals? Hoogleraar architectuur uit Zurich Vittorio Lampugnani: "Een wolkenkrabber in de Alpen is absurd."
Vals telt maar 1000 inwoners (en 1000 schapen). Moeten daar 1000 bedden bijkomen? Critici omschrijven het hotel, een 381 meter hoge glanzende naald te midden van een prachtig berglandschap, nu al als 'een spiegelende middelvinger'. Op een website over design, Archinect, wordt de wolkenkrabber omschreven als 'de slechtste architectuur in de geschiedenis van de architectuur'.
De architect Thom Mayne is uiteraard lyrisch over zijn idee: "Het hotel is een minimalistisch werk dat de omgeving herhaalt en de toeschouwer een gespiegeld, gefragmenteerd beeld op het landschap biedt." En de medefinancier en vastgoedmagnaat Pius Truffer: "Ik weet dat we naar de sterren grijpen." Hij zegt met de toren, die volgens Mayne 'de vallei en de hemel omkeert', te mikken op rijkaards uit de Golfstaten en Azië, die er geen problemen mee hebben om tussen de 1000 en 24.000 euro per nacht te betalen.
In de herfst mogen boze dorpelingen zich uitspreken in een referendum. Gaat het project toch door, dan kan de bouw volgend jaar al beginnen. De bouwkosten zouden zo'n 300 miljoen euro bedragen.
Bron(nen): De Morgen
Hoe absurd het plan ook is, als mensen niet massaal op vakantie naar Vals willen komt het plan er niet. Morphosis (Thom Mayne) ontwikkeld het niet, hij grijpt de mogelijkheid van de opdrachtgever aan om een fysieke vertaling te geven van het toerisme. Maar laat je niet misleiden door het beeld waarin de spiegelende toren lijkt op te lossen, hij gaat keihard afsteken in het landschap.
De toren is extreem, niet extremer echter dan de kaalgeslagen hellingen met skipistes, liften en hotels die overal rond de Alpen te vinden zijn om maar een deel van het jaar de wintersporters te faciliteren. Dit is een grotere aanslag op het landschap dan deze toren met zijn kleine footprint ooit zal zijn.
Objecten die spiegelen, willen ook het zonlicht nog wel eens weerkaatsen. Ik ben benieuwd hoe dat er uit zou gaan zien. Maar dit soort megalomane projecten kunnen toch beter in het Midden Oosten gebouwd worden? Daar houden ze wel van bling.
Als er een referendum komt, gaat het denk ik niet door. En daar kan ik niet rouwig om zijn. ;-(