De 25 landen waar je het beste moeder kunt zijn

In welke landen op de wereld is de situatie voor moeders het meest gunstig? Ontwikkelingsorganisatie Save the Children komt vlak voor Moederdag met haar jaarlijkse ranglijst. Uiteraard staan de Scandinavische landen weer in de top 5. Nederland komt daar direct achter met plaats 6. Opvallend: Frankrijk en Groot-Brittannië halen nog net de top-25 en de Verenigde Staten moeten het doen met een 33ste plek. Save the Children heeft 179 landen gerangschikt op basis van 5 indicatoren: gezondheid van de moeder, welzijn van het kind, opleidingsniveau en economische situatie van de vrouw en vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek. De 11 slechtst scorende landen liggen allemaal in West- en Centraal-Afrika. Somalië staat onderaan de ranglijst. Redenen waarom landen als Engeland en de VS relatief slecht presteren zijn de relatief hoge overlijdenskansen van moeder en kind. Een Amerikaanse vrouw heeft tien keer zoveel kans als een Poolse om te overlijden tijdens de zwangerschap of de bevalling. Ook scoren Amerikanen laag op de politieke indicator die wordt gemeten aan de hand van het aantal vrouwen in het parlement. Dit is de volledige top 25. 1 Noorwegen 2 Finland 3 IJsland 4 Denemarken 5 Zweden 6 Nederland 7 Spanje 8 Duitsland 9 Australië 10 België 11 Oostenrijk 12 Italië 13 Zwitserland 14 Singapore 15 Slovenië 16 Portugal 17 Nieuw-Zeeland 18 Israël 19 Griekenland 20 Canada 21 Luxemburg 22 Ierland 23 Frankrijk 24 Groot-Brittannië 25 Belarus 25 Tsjechië

Bron(nen):   CBS News  The Independant    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Toont maar weer eens aan hoe superieur onze westerse cultuur is; daar mogen we best trots op zijn!

  2. AT

    Toont maar weer eens aan hoe goed we het hier hebben ten opzichte van anderen en hoeveel onverschilligheid en nodeloos gezeur je nog steeds ziet hier.

  3. Koper

    Belarus noemen wij in Nederland Witrusland en lijkt me nou echt niet zo’n best land om in op te groeien. Maar goed, ik laat me graag overtuigen.

Reacties niet toegestaan