Dolfijnenjacht Salomonseilanden grootste ter wereld

Volgens Amerikaanse onderzoekers is de dolfijnenjacht nergens te wereld zo groot als op de Salomonseilanden in de Stille Oceaan. Het gaat de bevolking op de eilanden vooral om de tanden van de dolfijnen, die gebruikt worden om hun bruidsschatten mee te betalen. Een hele dolfijn kost op de eilanden maar 60 cent. De onderzoekers willen dat de jacht vanaf nu nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. In 2013 alleen al werden er 1600 dolfijnen gedood. In de periode tussen 1976 en 2013 zou het gaan om in totaal 15.400 dolfijnen. De dolfijnensoorten die er voorkomen, de langsnuitdolfijnen en slanke dolfijnen, worden niet direct bedreigd, maar de jacht is wel zeer schadelijk voor de verschillende dolfijngemeenschappen die met elkaar en onderling hechte banden hebben, aldus de onderzoekers. De eilandbewoners voeren een drijfjacht met kano's. Ze veroorzaken een geluidsbarrière onder water, waar de dolfijnen samenscholen, door met stenen tegen elkaar te slaan. De dolfijnen vluchten dan richting het strand waar ze worden gedood. Er is door verschillende instanties geprobeerd de bevolking ertoe te bewegen met deze oude traditie te stoppen. Er zijn ook hoge bedragen aangeboden om de bruidsschatten te kunnen betalen en te investeren in werk. Maar volgens de onderzoekers is het geld niet op de goede plek aangekomen.

Bron(nen):   ABC Radio Australia  De Volkskrant    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als dolfijnen zo intelligent zouden zijn als sommigen beweren zouden ze niet meer in de buurt van de Salomonseilanden komen dus die mythe is dan ook gelijk ontkracht.

  • Zonspotter Peter

   Ach ja, we weten allemaal dat de mensheid de domste parasiet is op aarde. Das de enige soort die zichzelf ten gronde richt. Het is triest, maar waar.
   Ken jij dieren die voor de lol moorden en verkrachten ? Om van de rest nog maar te zwijgen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Twan

    Nou, er lopen rare dieren rond die best wel op mensen lijken qua gedrag die voor de lol ook van alles doen wat eigenlijk niet door de beugel kan, maar de mens doet het bewust en dieren niet, daar zit ook een groot verschil. Maar je hebt gelijk, de mens is een domme parasiet.

    (in antwoord op Zonspotter Peter)
  • Twan

   Daar heb je een punt, maar dieren kunnen volgens mij slim en dom tegelijk zijn (onbewust).

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Burgermans

   Geen speld tussen te krijgen!

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Koper

  Hmm, dolfijn.

Reacties niet toegestaan