Ganzenakkoord: Ganzenvergassing mag overal

Tot nu toe mochten alleen ganzen in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol gedood worden door vergassing. Maar vanwege de landbouwschade die ganzen veroorzaken, mag vergassing vanaf 1 juni overal. Naar schatting gaat het om een half miljoen ganzen, waarvan zo'n 4000 ganzen rondom Schiphol. De Vogelbescherming en landschapsbeheerders zijn massaal tegen het Ganzenakkoord. De Partij voor de Dieren is eveneens tegen, zij verwijt de provincies ondeskundigheid en het zwichten voor de druk van jagers en boeren. De partij wijst op andere manieren waarop ganzen bestreden kunnen worden zoals het onaantrekkelijk maken van grasland. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sloten een compromis: In ruil voor rust tijdens de winter voor overwinterende ganzen, staan zij vergassing van ganzen toe op hun gebieden. Niets staat de provincies nu nog in de weg om de dieren te doden. Van de Europese Commissie mocht koolstofdioxide, het middel om ganzen mee te vergassen, eerst niet zonder speciale toestemming worden gebruikt, maar die regel is afgeschaft. Het vergassen begint in de laatste week van mei en eindigt half juni. Hoe effectief de methode is, is nog niet goed onderzocht. Volgens Duke Faunabeheer, vergunninghouder voor het vergassen van ganzen, is de methode en schoon en ethischer dan ganzen de nek omdraaien of nek doorhakken. Maar volgens vogelonderzoeksorganisatie Sovon  is het nog helemaal niet duidelijk of het beleid effect heeft op de populaties van de ganzen op basis van de huidige cijfers.  

Bron(nen):   Trouw      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Boven Jan

  Goed zo, op de trein naar ‘t oosten. Houd het luchtruim zuiver!

 2. marianne martens

  Het effect van de methode is niet goed onderzocht dat is precies wat er zo mis is in dit Politiek decennium. Men weet het niet en zal het niet weten. Wel dat er 500.000 ganzen worden vermoord onder druk van boeren en andere soorten, die hier belang bij hebben. Boeren die zelf stikken in de toeslagen en subsidies,
  geen woord ABN kennen en alles afwijzen en discrimineren wat niet in hun belang is en wat ze niet weten, willen ze niet weten ze niet veel behalve misschien een beetje over hun “eige” bedrijf. Overal in Noord- Holland zijn meldpunten tegen dieren, meeuwen, ganzen, honden, ratten maar er is geen meldpunt tegen boeren met een grote bek. Als boerentrien zie ik overal grasvelden met bloeiend gras. Het Provinciaal Bestuur hangt van eigen belang en belangenverstrengeling aan elkaar. Tot voor kort zijn er een paar bestuurders gepakt wegen fraude, stelen en intimideren. Zal vast wel een lekkere sfeer zijn daar in Haarlem. Gemeente besturen in dorpen daar wil je gewoon niets meer van weten. Geleuter over: ” Wij moeten ons op de kaart zetten” Dorpen staan allang op de kaart of het is “niet van deze tijd”. Inderdaad het is niet van deze tijd ganzen te vermoorden zonder te weten wat het werkelijke effect is op dit dier. Pas sinds 1990 worden onderzoeken gedaan en is er doorbrekend bewijs dat sommige soorten zeer intelligent zijn, zelfs empatisch. Zal het niet vertellen.
  want anders krijgen we nog meer meldpunten.( Vanaf 1933 waren de meldpunten ook tot een hoog niveau gestegen )
  Van de EU mag het vergassen, die zelfde organisatie die de burger met huid en haar overlevert aan het TTIP verdrag.Een verdrag wat o.a. alleen gaat over belastingontduiking, bij tegenslag de burger laten betalen etc van de grote bedrijven. Goed was niet van plan te reageren, had tabak van mezelf, tabak van een ieder die zo krankzinnig reageert op moslims en vluchtelingen en er is gerotzooid met mijn gmail. Totale viezigheid. Bij thuiskomst werd er al gezegd: ” Moeilijk niet te reageren”. Inderdaad.

  • harrr

   Ganzen zijn een plaag. Hoe lief jij ze ook vindt.
   En door het stompzinnige anti-jacht beleid loopt het de spuigaten uit met die beesten.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    heb het idee dat er te veel plagen zijn waardoor er geen evenwicht meer is. Misschien heb je gelijk, er zijn andere mogelijkheden en ontwerpen etc.

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     evenwicht komt vanzelf in de natuur, maar echte natuur is al duizend jaar geleden opgeruimd in NL, accepteer gewoon dat NL geen romantische natuur is maar een grote achtertuin. Dat moet je cultiveren anders wordt het een zooitje.
     Helaas gaat dat er niet in in die linkse randstadters

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      De Randstad is al eeuwen de economische motor geweest van de welvaart voor Nederland. Zoals een spreekwoord luidt:” In de IJmond wordt gewerkt in het Gooi etc wordt het uitgegeven. Vanaf BC 200 -2015 is er bedrijvigheid geweest ook in de Zuidelijke Nederlanden. Ben blij dat ik een randstedeling ben, niet onverschillig tegenover mens en dier, noch links noch rechts, maar mededogen, naastenliefde en samenwerking, grote woorden in een kleine geest etc. Utrecht is de eeuwenoude stad van de godsdiensten en wetenschap, liggend in een hele mooie natuuromgeving. De echte natuur is inderdaad opgeruimd anders was dit land een stinkend moeras. Stinkend is alleen de Politiek en de EU, de bevolking nauwelijks, zie al die nieuwe ontdekkingen.

      (in antwoord op harrr)
     • zo_maar

      Ik ben van de Randstad naar het platteland verhuisd, en het voor of tegen vergassen zijn heeft niets met links/rechts, Randstad/platteland te maken. Sterker nog, jagen wordt in mijn dorp met groot afgrijzen gezien. En als je last hebt van vogels (ganzen, zwanen) schiet je carbid af.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      dat klopt, er schijnen naast carbid ook wel boeren te zijn met laserstralen- vogelverschrikkers op hun veld.Het nare misschier wel smerige binnen de huidige maatschappij en EU alles wordt gemechaniseerd. Liefde voor mens en dier,politiek, behulpzaamheid wordt uitgevent door reclame jongens en marketeers.

      (in antwoord op zo_maar)
   • Dead Silence

    Mensen zijn ook een plaag. Nog een vele grotere. Maar die roeien elkaar uit.

    (in antwoord op harrr)
 3. harrr

  Jagen mag niet meer, dus gaan we ze maar vergassen en de destructie in.

  Dit land is stuk.

 4. Xander

  Vangen en bijv. naar de voedselbank of asielcentra of penitaire instellingen meeste bewoners van de bajes zijn ‘vrome’ moslim en eisen halal eten, een gans is halal dus geen gezeur.
  Of via life en cooking programma’s dit antibiotica vrije vlees promoten, gevoelsmatig is er niets mis mee.

Reacties niet toegestaan