Spanning tussen China en VS loopt op

'Als Washington zo doorgaat, is oorlog onvermijdelijk', aldus de Chinese staatskrant Global Times. Gedoeld wordt op een Amerikaans spionagevliegtuig dat vorige week langs Chinese kunstmatige eilanden vloog met journalisten aan boord. De spanning over de Zuid-Chinese Zee loopt op nu China er aanspraak op doet en de VS zich daarmee bemoeit. Een aantal kleinere landen hebben er ook recht op, en zij zijn bondgenoot zijn van de VS. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eiste excuses voor de 'onverantwoordelijke provocatie', maar de Amerikaanse vice-president Jo Biden liet zich niet opjutten en vertelde nieuwe kadetten dat de spanningen weliswaar oplopen maar dat zij er zijn om de vrede te handhaven. Hij voegde toe dat 60% van de Amerikaanse marine in 2020 in het gebied zal zijn gestationeerd. China heeft ondertussen een nieuwe defensiestrategie gepubliceerd. De kustgebieden worden niet alleen meer verdedigd, nu is er sprake van 'een offensief en defensief' en in de hele Zuid-Chinese Zee. De VS bereiden zich voor op militaire oefeningen met Australië en zelfs met Japan, dat voor het eerst meedoet sinds de Tweede Wereldoorlog. Belangrijke scheepvaartroutes, cruciaal voor zowel China als de VS, zijn ook inzet van het conflict.    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bladvoormijnmond

  Wellicht een klus voor de noorse marine

 2. Meneer Dick

  Het is belangrijk dat veel landen bondgenoot worden van de VS.
  Niet alleen de naburige landen als Vietnam, Filipijnen, Japan, maar ook landen bij de Straat van Malakka of zelfs bij het Suez-kanaal.

 3. FritsB

  De Chinezen blazen het probleem wat op, maar zouden wij niet ook onrustig worden als 60% van de Russische vloot in de Noordzee ging rondvaren “om de vrede te bewaren”?

Reacties niet toegestaan