Jongens doen het op school dramatisch veel slechter dan meisjes, maar verdienen later wel meer

Meisjes maken braaf hun huiswerk en letten op in de klas, terwijl jongens liever buiten gaan voetballen en op school lopen te keten. Het is meer dan een cliché blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Toch zie je dat niet terug op de arbeidsmarkt. Meisjes doen vaker dan jongens havo of vwo. Daarbij volgen ze vaker een opleiding in het hoger onderwijs en studeren ze sneller af dan mannen. Jongens hebben vaker dan meisjes leerproblemen en daardoor meer behoefte aan ondersteuning. Op het speciaal onderwijs zitten dan ook drie keer zoveel jongens als meisjes. Omdat ook probleemgedrag bij jongens vaker voorkomt, hebben zij vaker te maken met Jeugdzorg dan meisjes. In 2013 kwamen 23.300 jongens van 12-18 bij Jeugdzorg terecht en maar 18.900 meisjes. Ze blijven vaker zitten en verlaten meer dan meisjes vroegtijdig het onderwijs. 10 procent van de jonge mannen tussen 18 en 25 jaar had in 2014 geen startkwalificatie tegenover 7 procent van de jonge vrouwen. Maar gaan jongens en meisjes aan het werk, dan verdwijnen de verschillen en mannen verdienen al snel meer. Belangrijkste reden daarvoor is dat ze vaker fulltime werken. Het is lastig leidinggeven als je de helft van de tijd thuis zit bij de kinderen. Lichtpuntje: werken moeders wel fulltime dan hebben ze net zo vaak een leidinggevende functie als vaders.

Bron(nen):   Trouw      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Toch goed dat er een God is.

 2. Dead Silence

  Een zwaar wegende groep zijn de kansenparels. Geen opleiding, hoog inkomen via een bepaalde manier met hoge mortality rate.

  • AT

   Bij ‘beroepen’ met een hoog risico en/of onregelmatige werkuren hoort nu eenmaal een hogere beloning.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Jaap Aap

   Je doelt hiermee zeker op steunpilaren van de samenleving als Holleeder, Mieremet, Van Hout, Endstra, Bruinsma, Klepper, Hingst, Hoogland, Kok, Femer en nog een lange lijst met andere “kansenparels”?

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. IwanovKapotjeplov

  Het hele verschil in beloningen voor dezelfde functie tussen mannen en vrouwen bestaat dus niet. Het is puur te wijten aan het feit dat vrouwen meer part- time werken; ze krijgen dus niet structureel minder betaalt per uur. Kan die mythe ook weer op de vuilnishoop.

  Het feit dat jongens zoveel minder presteren heeft puur te maken met de manier waarop het onderwijs tegenwoordig is ingericht: het is geoptimaliseerd voor en door vrouwen.

  Jongens moet je gewoon bij de les houden. Strakke regie, duidelijke regels en discipline. Maar ja, dat is niet “leuk”, en school moet vooral “leuk” zijn.

  • Apekool

   Klopt: allemaal juffen voor de klas die niet zo goed snappen wat de jongetjes bezielt. Daarna speelkwartier waar ze ook al niet mogen raggen… waar laat je al die energie dan?

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • John_Rambo

    Zijn gescheiden jongens en meisjesklassen, met een meester en een juf voor de klas, dan niet beter?
    Alles is tegenwoordig op vrouwen gericht.
    Feministen willen gelijke rechten, zeggen ze, maar als meisjes op schooll betere cijfers halen, vieren ze dat als een overwinning.
    En die gelijke rechten, gelden die in alles?
    Ik heb nog nooit een vrouwelijke rioolontstopper of stratenmaker gezien.
    Ikk volg dit soort onderwerpen al heel lang, en kom tot de conclusie dat mannen eigenlijk in alles benadeeld worden.

    (in antwoord op Apekool)
 4. Oh_Oh_SarCastro

  Omdat het schoolsysteem al volledig is verwijfd en het bedrijfsleven niet.

Reacties niet toegestaan