'VS sturen meer militairen naar Irak'

Samenleving
door anp
woensdag, 10 juni 2015 om 6:02
vs sturen meer militairen naar irak 21433909530
De Verenigde Staten sturen meer militairen naar Irak om het Iraakse leger te adviseren en trainen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van regeringsbronnen dinsdag (lokale tijd) dat het om ongeveer vijfhonderd adviseurs gaat. De extra inzet moet er vooral toe leiden dat Irak de militanten uit de westelijke provincie Anbar kan verdrijven.
IS heeft in mei een opmars gemaakt in Anbar. De beweging heeft nu grote delen van de provincie en de provinciehoofdstad Ramadi in handen. De Verenigde Staten hebben op dit moment 3080 militairen in Irak, aldus de krant. Amerikaanse functionarissen verklaarden tegenover persbureau Reuters dat de VS ook overwegen een nieuwe militaire basis op te zetten in Anbar. Sommige Amerikaanse media spreken van een uitbreiding van de troepenmacht van tussen de 500 en 1500 militaire adviseurs.
De Amerikaanse president Barack Obama riep tijdens een conferentie van zeven landen met grote industrieën, de G7, op tot een versterking van de strijd tegen IS.