Ramadan-eters komen uit de kast

De ramadan is begonnen. Een grote meerderheid van de moslimgemeenschappen in Nederland vast de komende weken. Pas als de zon ondergaat mag er gegeten worden. Maar niet iedere moslim doet er aan mee. En die worden gezien als zwarte schapen van hun gemeenschap en door wildvreemde geloofsgenoten aangevallen op hun onislamitische gedrag. De meesten van hen  gaan ondergronds, schrijft de Volkskrant. Maar volgens de krant is er ook een kleine groep die de zware sociale druk trotseert en genoeg heeft van het stiekeme gedoe: de ramadan-eters. Ze  komen voorzichtig uit de kast. Ze willen niet langer hun lunch op de wc eten of uitwijken naar snackbars en terrasjes in de 'blanke' buurten van hun stad. Volgens een ramadan-eter die op zijn 13de van zijn geloof viel moet je 'sterk in je schoenen staan om de sociale druk te weerstaan'. In de jaren zeventig kwam hij naar Nederland. 'Ik was een hippie, bezig met muziek, theater en filosofie. Moslims vasten onder meer om mee te voelen met hongerige armen. Waarom moeten de armen dan meevasten? Een goed gesprek daarover voeren, is praktisch onmogelijk.'

Bron(nen):   de Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  De ramadan is nog niet begonnen. Daarnaast is dit volgens mij weer zo een opgeblazen verhaal. Ik zie vaak mensen met een vermoedelijk islamitische achtergrond eten tijdens de Ramadan maar heb daar nooit een ander moeilijk over zien doen. En hoe zit dit dan met de Christelijke Marokkanen, Palestijnen en Iranezen?

  • Edward_II

   In de maand Ramadan is er altijd een toename te zien van het aantal kafir (niet-moslims) dat wordt aangevallen, bedreigd, mishandeld en zelfs vermoord in islamitische landen; vooral degenen die overdag etend of drinkend gezien worden zijn vaak doelwit.
   Streng christelijke groeperingen houden tijdens Ramadan dagelijks gebedsbijeenkomsten om te bidden voor het lot van christenen in islamitische landen.

   (in antwoord op Mo Meta)

Reacties niet toegestaan