Duomo in Milaan beschadigd door toeristen met drone

Er zijn steeds meer incidenten met drones. Zo raakte de Duomo in Milaan beschadigd toen 3 Koreaanse toeristen een cameradrone naar het dak stuurden om daar beelden te maken. Toen de gealarmeerde politie aankwam, raakten de toeristen de controle over de drone kwijt. De drone stootte tegen kabels op het dak. Een beeld van de kleine Madonna werd net niet geraakt.

Natuurlijk was het niet de bedoeling van de Koreanen om de Duomo te beschadigen, maar er zijn wel steeds vaker problemen die door drones zijn ontstaan. De ILT (de Inspectie Leefomgeving en Transport) noteerde 27 meldingen van crashes. In 2012 waren dat er nog maar 8.

Dat er meer problemen zijn, komt doordat steeds meer hobbyisten drones kopen maar ze nog niet goed onder de knie hebben. Daarnaast worden drones vaker gebruikt voor luchtvaartfotografie en industriële inspecties. Het afgelopen jaar waren er volgens de ILT een paar ernstige incidenten. Gelukkig raakte niemand gewond.

Drones mogen niet verder bij de gebruiker uit de buurt raken dan 100 meter. Ook mogen ze niet hoger komen dan 50 meter. Vliegvelden zijn verboden terrein; drones mogen niet binnen een straal van 5 kilometer gezien worden. Voor drones tot 4 kilo, de zogenaamde mini-drones, worden de regels dit jaar versoepeld. Vergunningen voor commerciele gebruikers zijn dan niet meer nodig.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Spits