Vijf opvoedtechnieken, waardoor je kinderen leren vriendelijk te zijn

Ouders willen niets liever dan dat hun kinderen aardig zijn voor anderen, blijkt uit onderzoek van Harvard. De meeste kinderen zeggen zelf echter dat ze van hun ouders leerden dat persoonlijk geluk en succes belangrijker zijn dan vriendelijkheid.

Maar niet alles is verloren. De onderzoekers komen met vijf opvoedtechnieken, waardoor je kind leert dat het vriendelijk moet zijn voor anderen.

1. Geef kinderen de kans om te oefenen
Bied je kind elke dag de mogelijkheid om aardig te zijn voor een ander. Laat het bijvoorbeeld iemand helpen met zijn huiswerk.

2. Leer ze deze twee vaardigheden
Ten eerste is het belangrijk dat kinderen leren ‘inzoomen’ op een persoon, dus echt luisteren naar wat iemand vertelt. Ten tweede moeten ze leren ‘uitzoomen’ om het grotere plaatje te zien en de sociale ervaring in de context te plaatsen.

3. Kinderen hebben rolmodellen nodig
Laat zelf zien hoe je je empathisch gedraagt. Toon sympathie en compassie voor je medemens, zodat je kinderen daaraan kunnen worden blootgesteld.

4. Help kinderen met negatieve gevoelens om te gaan
Schaamte, boosheid en jaloezie kunnen de intentie om aardig te zijn overheersen. Kinderen moeten leren dat zulke gevoelens normaal zijn, maar dat je er op verschillende manieren mee om kunt gaan.

5. Leg de verantwoordelijkheid niet bij anderen
Ouders maken zich zorgen over de morele waarden van kinderen en zijn geneigd daar de school of vriendjes de schuld van te geven. Steek eerst de hand in eigen boezem en kijk wat je er zelf aan kunt doen, vinden de onderzoekers.

 

Bron(nen):   Quartz