Nederland, na Duitsland, nu ook kritischer over TTIP-verdrag

Het is nog maar de vraag of het er echt komt, de Transatlantic Trade and Investment Partnership, ofwel TTIP, het grootste handelsverdrag ooit. De deadline van eind 2015 wordt al gemist. 'Als het er voor de start van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, najaar 2016, niet ligt, is het maar afwachten of de opvolger van Obama wel akkoord gaat met een handelsverdrag met veeleisende Europeanen', zo schrijft de Volkskrant. Na boze reacties van Duitse politici eisen nu ook Nederlandse politici bovendien opheldering over het verdrag. Onder meer de SP, VVD, D66, CDA en GroenLinks zijn boos nu gebleken is dat Europese politici geheime stukken van het verdrag alleen mogen inzien in een beveiligde leeskamer in Brussel. Telefoons of notitieblokjes mogen niet worden meegenomen en niets mag elektronisch worden opgeslagen. Politici moeten ervoor naar Brussel reizen, behalve Duitse politici, want die hadden bedongen dat zij vanuit Berlijn ook wat mogen lezen. Toen de Duitsers naar de pers hadden gelekt, draaide eurocommissaris Cecilia Malmström het privilege weer terug, waardoor de onvrede weer toenam. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: 'In de praktijk zien we dat de doofpot rondom TTIP groter wordt. Ik wil niet naar een soort Brusselse darkroom om die stukken te lezen. De actie van Malmström laat zien dat alle woorden over openheid vooral voor de bühne zijn. In plaats van meer openheid, krijgen we meer geheimzinnigheid.' Van Dijk vraagt minister Ploumen (Buitenlandse Handel) om opheldering. Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD is ook ontevreden: 'Ik vind het onzin en onterecht dat nationale parlementsleden naar een kamertje in Brussel moeten komen om geheime stukken te lezen. Het TTIP-handelsverdrag is omstreden, dus je moet niet de indruk wekken dat je bepaalde informatie niet wil verstrekken.' Wel is hij voor enige geheimhouding: 'Er zit concurrentiegevoelige informatie tussen. Bijvoorbeeld afspraken over milieu-eisen. Dat soort informatie is heel interessant voor bedrijven buiten de Europese en Amerikaanse markt.' Voorstanders van het verdrag hopen op een zeer lucratieve deal voor alle partijen en het creëren van het machtigste handelsblok ter wereld. Tegenstanders vrezen dat Amerika het verdrag zal misbruiken om Europa op te schepen met slechte producten zoals hormoonvlees en chloorkippen. Door klokkenluiderssite WikiLeaks is een beloning van 100.000 euro beloofd aan degene die de uiteindelijke tekst van het verdrag doorspeelt. Volgens de SP wordt de Europese Commissie daar wat nerveus van.  

Bron(nen):   de Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Dit hele proces is een schoolvoorbeeld van een niet-democratische insteek van de EU. (grenzend aan dictatuur).. en van het feit dat de EU voor en door grote bedrijven is,
  pertinent NIET voor de burger, die schiet er helemaal niets mee op.
  Sterker nog, die lijdt eronder. (miljarden naar bananenrepublieken in het zuiden terwijl onze zwakkeren mogen creperen)
  Ik kan werkelijk geen, voor mij, praktische voordelen benoemen van dat EU gedrocht.
  En kom niet met “handig met euro betalen in frankrijk” (onbelangrijk) of “vrije handel” want dat is er niet.

 2. Blorg

  “Volgens de SP wordt de Europese Commissie daar wat nerveus van.”
  Ze hebben toch niets te verbergen?

 3. Claudia Verhoeven

  heb de laatste tijd steeds meer het gevoel.dat de peulen de wereld aan het overnemen zijn
  En wel de meest gemene ,stiekeme grootgraaier peulen (volgens mijn overigens wel aardige peule vrienden)
  laten ze lekker zelf die bleekwater kippen eten,overigens vraag ik me ook wel een beetje af ,wat daar in die Brusselse darkrooms verder wordt gedaan,dan peule gesprekken?
  Wil het eigenlijk ook niet weten,

 4. D. Schutte

  Dit is het proces rondom handelsverdragen, ongeacht welk land of samenwerkingsverband. Zonder EU was er precies hetzelfde gebeurt in NL, alleen met 1 klein verschilletje. De 2 vorige verdragen die door de EU uiteindelijk zijn afgewezen waren al geratificeerd en deze ook.

  Ik kan mij het wantrouwen en erger voorstellen t.a.v. politiek en overheid, maar wat ik maar niet kan vatten is dat enorme vertrouwen in de NL overheid en dat te keer gaan tegen de EU. De NL overheid bewijst al eeuwen dat ze niet te vertrouwen is, er spelen dit jaar al weer 3 grote kwesties waarbij burgers zijn ondergeschoffeld en dat is gewoon een gemiddelde. Nederland heeft geeneens een operationele grondwet en wat er voor door moet gaan is erger dan een gatenkaas, niets staat vast in die wet en er is altijd een uitzondering mogelijk.

  Politiek blijf politiek, weet geeneens meer zeker of het wel een noodzakelijk kwaad is of dat we zijn blijven steken. Dan is de wetmatigheid van grote getallen welkom. Veel minder paternalistische plattelands regentean cultuurtje van ons kent ons. Met maar 17 miljoen mensen is het talent beperkter, overduidelijk op het politieke toneel te zien. Veel minder kans op extremistische ingekeerdheid.

Reacties niet toegestaan