Na moordpartij: Amerikanen willen terug schieten

Het is het bekende argument van voorstanders van vrij wapenbezit: 'Als er in die bioscoop één getrainde schutter met een vuurwapen  had gezeten, was het niet zo ver gekomen. Dat had mensenlevens gered.' Amerika is geschokt over de dodelijke schietpartij in Colorado, waarbij 12 doden vielen. Er klinken pleidooien voor strenge wapenwetten. Maar de praktijk is  omgekeerd: Niet minder, maar juist meer vuurwapens. Machteloze burgers  willen iets terug doen als een schutter het vuur opent. De steun onder Amerikanen voor strengere wapenwetten neemt snel af. In de omgeving van Aurora doen wapenhandelaren goede zaken. Ook uit de rest van de VS komen berichten over ongekende hoge verkoopcijfers; soms  een stijging van een paar honderd procent. Veel burgers  zijn bang dat Barack Obama - na herverkiezing - strengere wapenwetten wil doorduwen. Nu zou dat slecht vallen bij veel kiezers. En het levert tegenstander Mitt Romney 'munitie'  op om Obama af te schilderen als een on-Amerikaanse 'lefty' die burgers hun wapens wil afpakken.' Een tegengeluid: De echtgenoot en zoon van  democratisch congreslid Carolyn McCarthy werden in 1993 dood geschoten. Ze voert sindsdien actie voor strengere wapenwetten:

Bron(nen):   Guardian  Newsday  CBS  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jessicaja

  Dat willen Nederlanders ook. Terug kunnen schieten. Logisch toch? Door de politie wordt je als burger namelijk niet beschermd.

 2. Molly Veenstra

  ‘Als er in die bioscoop één getrainde schutter met een vuurwapen had gezeten, was het niet zo ver gekomen. Dat had mensenlevens gered.’

  Is er een voorbeeld uit de praktijk waarbij een getrainde schutter een dergelijk bloedbad heeft kunnen voorkomen?

  Het lijkt me dat de voorstanders van wapenbezit vooral de theoretische mogelijkheid tot verdediging willen hebben. Dat dit soort geweldsuitspattingen het gevolg zijn van de huidige slappe wapenwetgeving, lijkt men voor lief te willen nemen.

 3. meneerjansen

  bizar dat mensen als reaktie op een luguber wapen incident, zelf naar wapens grijpen… een beetje vuur met vuur bestrijden niet….?!

  ……het blijven cowboys

 4. Rens Metaal

  Een goed getrainde schutter die over de scheef gaat lijkt me juist niet te stoppen…ook niet door andere goed getrainde schutters. Weer zo een onzin argument. Een wanna be schutter zonder wapenarsenaal kan wellicht rotte eieren de zaal in gooien maar het lijkt me dat het in zo’n geval met het dodental wel mee zal vallen

 5. Har Davids

  Op zich een ‘aardige’ gedachte, alleen zullen er niet veel mensen zijn die onder de omstandigheden als in de bioscoop koelbloedig genoeg kunnen blijven om de schutter uit te schakelen. Het lijkt me eerder mogelijk dat er nog wat extra slachtoffers zullen vallen.

Reacties niet toegestaan