Het napalmmeisje en andere foto’s die de wereld veranderden

Gisteren verscheen er een mooi artikel in de Volkskrant over de iconische foto's die de wereld veranderden. Aanleiding is natuurlijk de foto van het verdronken peutertje Aylan, die op slag onze kijk op het vluchtelingendrama op de Middellandse Zee heeft veranderd. Ten minste, aldus de schrijvers, het is een schokkende afbeelding die sprakeloos maakt en die mensen aanzet om tot actie over te gaan, maar pas later kunnen we zeggen of de foto van Aylan daadwerkelijk van symbolische waarde is geweest en een echte omslag tot gevolg had. Want het kan ook zomaar dat de foto geen blijvend effect heeft en dat het allemaal neerkomt op een korte verontwaardiging. Andere foto's die hét verhaal vertellen van een bepaalde periode in de geschiedenis zijn bijvoorbeeld de beelden van de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis en die van het 9-jarige Vietnamese napalmmeisje. De meeste mensen hebben vast ook de beelden van de Servische mortieraanval op de markt in Sarajevo op het netvlies of die van de hongersnood in Ethiopië, die tot Live Aid leidden. De foto van de mortieraanval had drie maanden later groot effect: Internationaal werd de roep sterker dat het conflict beëindigd moest worden en daarna eindigde de oorlog. Frappant: De drie jaar eerder gepubliceerde foto's van de broodmagere Bosnische gevangenen achter prikkeldraad, die velen zich ook wel herinneren, veroorzaakten ophef en een vergelijking met Auschwitz maar ze leidden niet tot internationaal ingrijpen. Onder meer waren er twijfels over of de beelden wel klopten. Meer bij de Volkskrant. Overigens; Ondanks het feit dat de beste nieuwsfoto's tegenwoordig door amateurfotografen worden gemaakt, is de foto van Aylan door de professionele fotograaf Nilufer Demir geschoten. Die vraagt volgens de krant 500 euro voor een interview en 250 euro voor een exclusieve soundbite.    

Bron(nen):   de Volkskrant      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Lees en huiver, het verhaal achter Aylan: http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/En-dan-nu-de-feiten-rond-Syrisch-jongetje-Aylan-2680954W/

  • Apekool

   Hmm, dus om op kosten van de Duitse of Zweedse belastingbetaler het gebit van de vader te kunnen herstellen is hij met zijn gezin in een wrakke boot gestapt – vanuit zijn veilige woonplaats Istanboel!

   Het verhaal wordt er mogelijk nog triester van: de opzettelijk aanzuigende werking (want alle Syriërs mogen komen) van ons gratis-geld systeem zorgt ervoor dat mensen met hun leven gaan gokken en grof geld betalen aan smokkelaars om hier te kunnen komen.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 2. Dead Silence

  Ik ken ook foto’s van wagons met uitgemergelde vermoorde mensen in WO2 of massagraven met vermoorde kinderen. Daarbij zijn bovengenoemde foto’s onnozel.

  • Jaap Aap

   Ik wist niet dat er een competitie was in menselijk leed…

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Stomme Prutser

    Die is er dus wel. Want er zijn ook massa’s foto’s op internet van bulten met dode Syrische kinderen. Er zijn vermoorde, verkrachte en gemartelde, vergaste, verbrande Syrische kinderen, babies vaak nog. Je noemt het maar op en ze zijn zo te vinden. Het genre is zelfs gecompleteerd met gekruisigde Syrische kinderen dankzij onze vrome islamitische broeders van IS.

    Maar geen van deze foto’s heeft maar een fractie van de impact van deze foto. Waarschijnlijk waren die minder smaakvol melancholisch en wat te veel realistisch goor voor de publieke smaak.

    Er is dus wel degelijk een competitie in menselijk leed en er is een beoordeling van esthetisch verantwoord en gepast leed door het publiek.

    En ja dat is op zich weer niet erg politiek correct. Het is alleen hoe dat gaat.

    (in antwoord op Jaap Aap)
 3. kwikfit

  Dat arme jochie is het slachtoffer geworden van ouders die allang veilig waren maar liever in het makkelijke westen wilde wonen.
  Onverantwoorde keuzes van de ouders wordt nu als wapen tegen de mensen die tegen de vluchtelingenstroom zijn gebruikt en om het algemene schuldgevoel op te
  graderen.

  • Jaap Aap

   Ach, gelukkig is @kwikfit:disqus intiem bekend met de omstandigheden van het betreffende gezin. Gaat voorbij aan het feit dat het hier Koerden betrof in Turkije. Mensen verdreven van huis en haard en geen bestaan hadden in Turkije en zo nog wat zaken.

   Dat arme jochie is slachtoffer van oorlogsgeweld en een internationale gemeenschap die geen antwoord heeft of wil geven op dit vluchtelingendrama. Omdat de politici rekening moeten houden met onmenselijke kiezers zoals zij…

   (in antwoord op kwikfit)
   • kwikfit

    De familie was toch veilig, er werd toch voor hun gezorgd?
    Wat is dan de noodzaak om in een rubber bootje te stappen met mensen waarvan je weet dat ze niet kunnen zwemmen, en er geen zwemvesten zijn?

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Stomme Prutser

     Je doet het helemaal verkeerd. Je gebruikt je verstand. Kijk nou gewoon naar die foto, dat is een verdronken kleuter en op een of andere vage manier is dat jouw schuld. Maakt niet uit hoe, neem dat nou maar gewoon aan. Neem dat dan grootmoedig op je schouders, dat voelt goed. Doe gezellig mee.

     (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      Ik weet het.
      Ik verwacht ook geen echt antwoord, hoogstens nog meer persoonlijke aanvallen 🙂

      (in antwoord op Stomme Prutser)
   • Stomme Prutser

    Dat jochie is slachtoffer van een domme vader. In Istanboel is geen oorlogsgeweld. Er is niet eens oorlog in Turkije. Koerden wonen overal in Turkije. Niks aan ‘t handje. Maar niet automatisch iets in ‘t handje. En dàt was zijn bedoeling. Daarom wou ie naar Europa. En daarom zijn zijn kinderen dood. Dankzij zijn domme kop, da’s inmiddels glashelder boven water gekomen.

    (in antwoord op Jaap Aap)
  • EARN $98/HOUR JOBS BY GOOGLE

   $98_per_hour special report!!!!……….After earning an average of 19952 Dollars monthly,I’m finally getting 98 Dollars an hour,just working 4-5 hours daily online….It’s time to take some action and you can join it too.It is simple,dedicated and easy way to get rich.Three weeks from now you will wishyou have started today – I promise!….HERE I STARTED-TAKE A LOOK AT…..mjd…….

   ================= www.Jobs367.com ☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣☣

   (in antwoord op kwikfit)
 4. Burgermans

  Wat een volk dat zijn kinderen laat verzuipen om maar meer geld te hebben.

Reacties niet toegestaan