Meisjes moeten niet met barbies spelen

Meisjes kunnen beter met Lego of Meccano spelen en niet langer met Barbies. Zo leren ze dat wetenschap en techniek niet alleen voor jongens zijn weggelegd, zo stelt Athene Donald: een experimentele natuurkundeprofessor bij de Cambridge Universiteit en president van de British Science Association. Op dit moment wordt meisjesspeelgoed gedomineerd door thema’s als liefde en magie, terwijl jongensspeelgoed gedomineerd wordt door macht en gevechten. Zo worden stereotypes gevormd over beide geslachten en denken meisjes dat er van ze verwacht wordt dat ze kiezen voor zorgzame studies. Ondanks dat Donald geen voorstander is van gevechten, vind ze wel dat het actieve gedrag ook bij meisjes aangemoedigd moet worden. Daarnaast kiezen meisjes die een werkervaring moeten opdoen met een stage vaak voor kapperszaken of schoonheidssalons, terwijl jongens eerder in garages terechtkomen. Dit onderscheid heeft volgens Donald een negatief effect op beide geslachten. Natuurkunde staat natuurlijk bekend als een vakgebied met een groot gebrek aan vrouwelijke studenten, slechts één op de vijf studenten is vrouwelijk. Bij Informatica lag de verhouding zelfs nog lager, maar psychologie heeft dan weer een grote meerderheid aan vrouwelijke studenten. Volgens organisaties zoals de CBI (Confederation of British Industry) bestaat er een groot tekort aan studenten in de vakgebieden van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Een van de manieren om dit probleem aan te pakken, is door deze vakgebieden toegankelijker te maken voor vrouwen en er niet langer een mannending van te maken.

Bron(nen):   Telegraph      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Groomer

    Is het niet opvallend hoe weinig vrouwen zich melden voor een studie elektrotechniek? Terwijl ze grootste gebruikers zijn van deze techniek. Denk dus aan smartphones. Hoe ironisch!

  2. Harrie Vangangelt

    Wat een klets verhaal. Kinderen hebben in de huidige tijd voldoende vrijheid om zelf te kiezen waar ze mee willen spelen. Echter. Toen mijn zoon vier was, wees hij een keer naar de motorkap en zij hij: “pap, daar zit de motor onder, niet?”. Die link heeft mijn dochter nooit gemaakt. Toen niet en nu niet.

Reacties niet toegestaan