Vluchtelingencrisis: deze geweldige video maakt in één keer alles duidelijk

In deze video wordt in iets meer dan zes minuten perfect uitgelegd hoe de vluchtelingencrisis is ontstaan, wat de omvang is en vooral waarom Europa de opvang makkelijk aan kan. Het filmpje is gemaakt door het Duitse animatiebureau Kurzgesagt en geplaatst door De Correspondent.

Bron(nen):   De Correspondent      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “n deze video wordt in iets meer dan zes minuten perfect uitgelegd”
  Voor de lagere school werkt dit vast dit soort filmpjes

  • Dead Silence

   De gutmenschpropaganda kan niet vroeg genoeg beginnen.

   (in antwoord op Blargh)
  • Jaap Aap

   Ik kan niet anders dan opmerken dat je onderbuik geen enkele van de “feiten” in dit filmpje heeft weerlegt. Maar daarom heet het natuurlijk ook een onderbuik. Het gaat niet om de werkelijkheid maar om perceptie.

   (in antwoord op Blargh)
 2. Hh

  Jammer de ware reden voor de stroom vluchtelingen volledig genegeerd wordt. Iedereen die een klein beetje kan nadenken weet dat de Arabische lente (overigens in de herfst begon-maar dat klinkt minder) sterk gevoed is door westerse interventie.

  Kadaffi bouwde een onafhankelijk Libie, rijk door Olie, geinvesteerd in grote infrastructuur projecten (ondergrondse rivieren voor irrigatie) waar een graanschuur om noord afrika ontstond, een nieuwe goud gedekte munt, ipv een waardeloze digitale dollar voor hun olie. Uiteraard regeerde hij -en de andere dictators in de regio met harde hand, maar het overgrote deel van de bevolking leefde in veiligheid, had goede scholing en gezondheidszorg.

  Nu heerst er anarchie, is de ondergrondse rivier, de pompen en reservoirs die voor generaties voorspoed en voedsel zouden zorgen, verwoest (verarmd uranium iemand?)

  En dat in de naam van democratie.

  Na Iraq, Libie is nu Syrie aan de buurt, waarna Iran het klapstuk vormt.

  Het fillmpje spreekt over 4 miljoen Syrische vluchtelingen. Die kunnen we in Europa zeker opnemen. En deze mensen hebben het echt veel slechter dan wij en verdienen links om of rechts om onze hulp.

  Het echte probleem komt daarna. De buffer die Iraq, Syrie Libie etc vormden met de EU en de rest van de landen boven de evenaar is weg.

  De echte stroom van circa 200 miloen vluchtelingen tot 2020 uit die regio, dat is het ware probleem

  • Blargh

   geen probleem, die gaan allemaal netjes integreren , hun geloof in stilte belijden en uiteraard voor een economische opleving zorgen die voor jou<w pensioen gaat zorgen

   (in antwoord op Hh)
 3. Grietver

  De video bevat wel wat fouten. Zo komt het merendeel van de vluchtelingen niet uit Syrie, dus die geboortecijfers uit Syrie zijn redelijk betekenisloos. Ook wordt beweerd dat ze net als ons zijn, maar daar zit nu juist de crux. Zo zijn hun normen tegenover bijv homos en vrouwen totaal anders dan wij hier hanteren.

  • Karel Kritisch

   Ze komen voor het meerendeel wel uit Syrië..

   (in antwoord op Grietver)
    • AT

     Hoe weet jij dat het merendeel NIET uit Syrië komt? Het feit dat het mogelijk is om makkelijk een Syrisch paspoort te vervalsen en dat er vluchtelingen zijn die hun paspoort weggooien betekend nog niet dat het merendeel ineens leugenaars zijn.

     (in antwoord op Blargh)
    • Karel Kritisch

     Nee ik denk het niet ik weet het. Ik ben een expert.

     (in antwoord op Blargh)
     • Grietver

      Dit is het aandeel Syriers in de eerste asielaanvragen voor de EU:

      2008: 1,9%
      2009: 1,7%
      2010: 1,9%
      2011: 2,6% <– Begin burgeroorlog
      2012: 7,3% <– Escalatie
      2013: 12,0% <– ISIS front
      2014: 20,3%
      2015: 21,2% (stand eind augustus)

      Ik ben geen expert, maar ik doe meestal wel mijn huiswerk. In dit geval had ik mij door de Eurostat database geworsteld (migr_asyappctzm). De uitkomst van deze noeste arbeid wilde ik je toch niet onthouden.

      EDIT: Nog even de maandelijkse cijfers van 2015 toegevoegd:
      Jan: 17,8%
      Feb: 12,6%
      Mrt: 15,7%
      Apr: 18,4%
      Mei: 18,8%
      Jun: 22,4%
      Jul: 31,8%
      Aug: 30,7%

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Ja verouderd dus. Deze huidige vluchtelingenstroom bestaat uit Syriërs. Daar hadden we het volgens mij over? De vluchtelingencrisis. Die crisis die je op het nieuws ziet.

      (in antwoord op Grietver)
     • Grietver

      Die burgeroorlog is 4 jaar oud. Het vluchtelingenprobleem is 2 jaar oud. We noemen het nu een maand of 4 een crisis. Mijn informatie is slechts 20 dagen oud (op de publikatiedatum vh artikel). En er is nog nooit een meerderheid geweest met Syrische vluchtelingen.

      Dat jij bijvoorbeeld recent iets grootsig op je tijdlijn hebt gezien met allemaal emotionele dingetjes, telt niet als verklaring voor je (impliciete) bewering dat het aandeel Syriers in de afgelopen 3 weken verdubbeld zou moeten zijn.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Heb je onder een steen gelegen ofzo? Deze laatste weken zijn er duizenden ons land binnen gekomen. Allemaal Syriërs. Jammer joh ik zie het toevallig in de praktijk niet op een tijdlijn.

      (in antwoord op Grietver)
     • Grietver

      Cijfers van september 2015 zijn twee dagen geleden gepubliceerd door Eurostat:
      * De piek lijkt voorbij te zijn: http://pasteboard.co/1itxbk1q.png
      * Aandeel Syriers in september was 33,1% (13.785 van de 41.665). Geen meerderheid

      (in antwoord op Karel Kritisch)
 4. Blargh

  What we will do with your money:

  – Currently we have two jobs: Kurzgesagt and our “real” jobs. By supporting us on Patreon you give us the opportunity to take less commercial jobs and focus more on youtube. Although youtube pays a little, it is not even close to sustaining ourselves. So put simply, you make our lives much easier and take stress away so we can do better and more work, for free, for you.

 5. Burgermans

  Jonge moslimmannen die mensensmokkelaars grof geld betalen om vanuit een veilig land illegaal naar Europa te reizen zijn natuurlijk geen echte vluchtelingen maar gewoon economische gelukszoekers. Grenzen sluiten en alleen nog maar hulp bieden in de regio, dat is het beste wat het Westen kan doen.

Reacties niet toegestaan