50 extremisten in Belgisch leger

Samenleving
donderdag, 04 augustus 2016 om 8:05
welingelichtekringen header 1
Bij de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV zijn vijftig soldaten bekend, die er extremistische opvattingen op na houden. Dat werd bevestigd door het Ministerie van Defensie, zo meldt het dagblad De Morgen.
Zolang de militairen geen strafbare daden plegen, mogen ze echter in dienst blijven. Juridisch gezien is het ook onmogelijk om hen te ontslaan, tenzij ze deel uitmaken van een verboden groepering. Ze worden alleen 'regelmatig gescreend'.
Van welke groeperingen zij lid zijn (Salafisten, neonazi's of leden van beruchte motorbendes, ...) is niet veel bekend. Minstens drie van hen zijn aangesloten bij de Belgische afdeling van Soldiers of Odin. Dit is een die groepering werd opgericht door de Finse neonazi Mika Ranta en zich verzet tegen de toestroom van asielzoekers.
De woordvoerder van Defensie noemt het een ernstig probleem, maar tegelijkertijd wijst hij erop dat het aantal relatief klein is: 50 van de 30.000 militairen. Zorgelijk is wel dat deze extremisten een militaire opleiding gevolgd hebben en toegang hebben tot wapens en oorlogstuig.
Bron(nen): De Morgen