500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

Samenleving
door anp
dinsdag, 16 april 2024 om 22:37
anp160424243 1
WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.
EU-landen beloofden een miljoen granaten voor Oekraïne tegen eind maart, maar bleven ver achter bij de leveringen omdat de Europese productiecapaciteit beperkt is. De Tsjechen zeiden dat ze een aanzienlijke hoeveelheid wapentuig, in totaal zo'n 800.000 granaten, buiten het continent kunnen inzamelen.
"Ik ben blij dat op dit moment al zo'n twintig landen zich bij ons initiatief hebben aangesloten, van Canada, Duitsland en Nederland tot Polen," zei Fiala in een toespraak. "Dankzij hen kunnen we nu 500.000 artilleriegranaten leveren." Hij voegde eraan toe te geloven dat er in het komende jaar in totaal 1,5 miljoen artilleriegranaten geleverd kunnen worden.
Volgens Fiala is het doel om "een langdurig systeem van munitievoorraden voor zware wapens te creëren". Eerder zei hij dat Oekraïne in juni de eerste granaten zou kunnen krijgen.