Wat een huisdier over jou zegt

De meeste mensen geloven wel dat huisdieren veel zeggen over wie wij als persoon zijn, maar toch zijn er weinig wetenschappelijke onderzoeken geweest die grondig hebben onderzocht of de keuze voor een bepaald huisdier iets zegt over onze persoonlijkheid, overtuigingen en/of levensstijl. Scientific American heeft de resultaten van verschillende onderzoeken op dit gebied samengevat in een infografiek. Sommige gegevens komen uit peer-reviewed artikelen (getoetst door vakgenoten), maar de meeste data zijn afkomstig uit grote marktonderzoeken van belanghebbende partijen in de huisdierensector. Hieronder staan de belangrijkste bevindingen, op de website van Scientific American is de complete infografiek te vinden. Het bezit van huisdieren is het grootste onder gezinnen, huishoudens met meer dan 5 personen, mensen die fulltime werken, mensen die sociaal en empathisch zijn en in koophuizen wonen. Mensen zonder huisdieren hebben eerder een academische opleiding gevolgd, wonen in stedelijke gebieden, hechten belang aan een net huis en beschrijven zichzelf als zelfstandig. Daarnaast blijkt 80 procent van de hoofdverzorgers van huisdieren vrouwelijk te zijn. Honden Hondeneigenaren vervullen meestal een seniorpositie op kantoor of zijn docent, verpleger of IT professional. Meestal hebben ze geen universitair diploma en zijn het extraverte, aangename en gewetensvolle mensen. Katten Katteneigenaren zijn meestal gescheiden of weduwe/weduwnaar en wonen in een appartement. Ze zijn echter hoger opgeleid dan hondeneigenaren en vervullen posities als arts, makelaar, laborant, machinebestuurder en persoonlijke verzorger. Daarnaast zijn ze neurotisch en staan ze open voor nieuwe ervaringen. Vogels Vogeleigenaren zijn vaak werkloos en worden beschreven als vriendelijke en zorgzaam. Daarnaast zijn het extraverte mensen die graag erop uit gaan. Paarden Paardeneigenaren zijn meestal getrouwd en hebben een hogere studie en diploma behaald. Vaak leven ze in landelijke gebieden (duh!) en zijn ze assertief, koel en vooral met zichzelf bezig.

Bron(nen):   Scientific American      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Er werd gewoon gebeld dus zij deed open heel bedaard.
  Nog geen seconde later was haar gang gevuld met paard!

 2. Blargh

  “Hondeneigenaren vervullen meestal een seniorpositie op kantoor of zijn een professor, verpleger of IT professional. Meestal hebben ze geen universitair diploma
  Kent de Gil veel professoren zonder unif diploma?

 3. Burgermans

  Dat paard staat zo te grazen, ach het eet van alles wat.
  Er zit totaal geen haar meer op m’n buurvrouw’s kokosmat!

 4. catchit64

  Hmm, vreemde conclusies. Ik heb 2 honden, 2 katten, 6 paarden, ben directeur van een onderneming, heb een universitaire opleiding afgerond en woon in het buitengebied (wel handig als je paarden wilt houden)
  Moet ik omwille van mijn katten nu gaan scheiden en op een flatje gaan wonen?

 5. Jaap Aap

  “Paardeneigenaren zijn meestal getrouwd en hebben een hogere studie en diploma behaald. Vaak leven ze in landelijke gebieden (duh!)”

  Over “duh!” gesproken. Mensen met een hogere opleiding hebben een hoger inkomen en dat is precies wat je nodig hebt als je een paarden wilt houden. En zo kunt je nog wel wat open deuren intrappen.

Reacties niet toegestaan