Gigantische verschillen in Europa: zoveel volwassenen wonen nog thuis in elk land

Er zijn al veel statistieken van Europa langs gekomen, maar zelden verschilden de landen onderling zo sterk als op dit kaartje over het percentage 25- tot 34-jarigen dat nog bij zijn ouders woont. In de Scandinavische landen woont slechts 4 procent van die leeftijdscategorie nog thuis, terwijl van de Griekse jongeren de helft het ouderlijk huis dan nog niet heeft verlaten. In Nederland woont 10,6 procent van de 25- tot 34-jarigen nog bij pa en ma. De cijfers zijn van Eurostat. Permalink voor ingesloten afbeelding

Bron(nen):   Newsmonkey      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Deels cultureel, deels economisch bepaald. Cultureel: Katholicisme speelt een grote rol, de familie is hier een belangrijke peiler. Economisch: hoe eerder jongeren een baan vinden, hoe eerder ze uit huis zullen gaan. Je ziet de cijfers synchroon lopen met het Katholicisme en welvaart.

  • Divert

   Ik zou het vooral op economie/welvaart houden. Zoals je zelf al zegt is Griekenland niet katholiek, maar dat geldt ook voor Roemenie, Estland, Letland, Tsjechie.. allemaal landen die hoog scoren op deze kaart. Katholieke landen als Spanje en Italie scoren ook hoog, maar in een land als Spanje is bijvoorbeeld de jeugdwerkeloosheid >50%. Ook in Italie is de werkeloosheid onder jongeren skyhigh.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Correct, het is niet het katholicisme in Oost Europa…maar de Orthodoxe kerk. Ja, economie is een belangrijke factor voor zelfstandigheid van jongeren, maar religie speelt ook mee aangezien hierin de familie (als hoeksteen) sterk wordt gepredikt. Ook is mijn overtuiging dat het de welvaart is die bepaald hoeveel invloed de kerk nog heeft in de samenleving…dus…akkoord.

    Waarom de werkeloosheid onder jongeren in landen als Spanje, Italië en Griekenland zo hoog is, is naast het gebrek aan gewoon banen, ook denk ik een gebrek aan zelfstandigheid. Dit door de langdurige invloed van de familie.

    (in antwoord op Divert)
    • Allochtoon 2015

     ook mensen met islamitische geloof, is heel normaal, familie komt op 1 plaats.

     (in antwoord op AT)
 2. Allochtoon 2015

  ook bij ons wonen we gewoon hele leven in 1 woning, heel normaal en elkaar helpen.

 3. Oh_Oh_SarCastro

  Ik zou dan ook meteen een grafiek willen zien van de hoeveelheid schuld/studieschuld onder die leedtijdsgroep per land.

Reacties niet toegestaan