Filipijnse kinderen riskeren hun leven in gevaarlijke goudmijnen onder water

Duizenden kinderen in de Filipijnen werken met gevaar voor eigen leven in goudmijnen onder water. In een nieuw rapport beschrijft Human Rights Watch (HRW) de verhalen van 65 van deze kinderen. Sommigen zijn nog maar negen jaar oud. Het zware werk heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. De kinderen vertellen hoe ze moeten afdalen in diepe mijnen vol water om het goud te zoeken. Daarna moeten ze het met kwik bewerken. Het giftige metaal zorgt voor spasmen, rugpijn en huidirritatie. ''Filipijnse kinderen werken in vreselijke omstandigheden in de kleine goudmijnen,'' vertelt Juliane Kippenberg van HRW tegen Time. ''De Filipijnse overheid heeft gevaarlijke kinderarbeid verboden, maar doet weinig om de wet te handhaven.'' De kinderen kunnen lange tijd onderwater werken doordat ze zuurstof krijgen via een slang die vast zit aan een compressor boven water. Toch zijn ze doodsbang om te verdrinken. Vorig jaar nog overleden een 17-jarige mijnwerker en zijn broer door verstikking in een mijnschacht. ''Soms moet je opschieten, vooral als je geen lucht meer in je slang hebt,'' vertelt een 16-jarige mijnwerker tegen HRW. Hij legt uit dat veel arbeiders decompressieziekte krijgen als ze te snel omhoog komen. ''Dat is normaal. Het is mij ook overkomen,'' zegt hij. Veel van de goudvoorraden in de Filipijnen bevinden zich onder water. Soms moeten de mijnwerkers tot wel tien meter diep afzakken om bij het goud te komen. Volgens HRW werken er 200.000 tot 300.000 mijnwerkers in de Filipijnse goudmijnen. In 2014 produceerde het land 18 ton goud ter waarde van 700 miljoen dollar. In deze reportage is te zien hoe vreselijk zwaar en gevaarlijk het werk is.

Bron(nen):   Time      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Onze schuld, weg met ons !!

 2. Burgermans

  Boycot bling-bling en red een Filipijntje!

 3. Jaap Aap

  Deze film illustreert weer zo duidelijk het belang van internationale hulp zodat kinderen naar school kunnen en zich voorbereiden op een succesvol werkzaam leven. Hierin ligt de kern van het probleem. Geef de kinderen onderwijs en de volgende generatie meer kans. Zo maak je een einde aan dit soort onmenselijke praktijken.

  Begrijp werkelijk niet waarom Wilders en zijn aanhang dit niet zien. Vinden een paar Eurootjes in hun zak blijkbaar belangrijker dan het leven van deze en honderdduizenden andere kinderen. Walgelijk!!!

 4. jantje

  Ik vind de titel niet kloppen. Deze kinderen worden gedwongen.

Reacties niet toegestaan