Advies Platform Onderwijs: niet spelen op de kleuterschool, maar Engels leren

Kinderen moeten op de kleuterschool al Engels leren en algemene ontwikkeling is niet zo belangrijk. Dat staat in een advies van Platform Onderwijs 2032, een commissie die is ingesteld door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Zandkastelen bouwen is zonde van je tijd als kleuter, je kunt beter Engels leren, want zo weet het Platform: een vreemde taal leer je het snelst als je nog heel jong bent. Socioloog Paul Schnabel, die de commissie leidt, vertelt in het AD: ''Nederland is een land dat afhankelijk is van export, Engels is dan onmisbaar. Kinderen moeten dat al vroeg meekrijgen.'' Maar waarom moet een kleuter die later kapper wordt of automonteur, psycholoog of verpleegkundige, per se heel goed Engels kunnen? Voor die enkele buitenlander in zijn garage, salon of praktijk? Dan redt hij zich ook wel met het huidige taalonderwijs. Bovendien vergeet je een vreemde taal snel en leer je de taal het best als je in het land zelf bent. Je zou kinderen vanaf een jaar of zes ook kunnen leren programmeren of extra wiskunde kunnen geven. De tweede tip van de commissie: leer de kinderen minder algemene kennis, ze hebben Google tegenwoordig. Je moet ze niet te veel lastig vallen met jaartallen, historische gebeurtenissen en topografie (die onze wereld hebben gemaakt tot hoe hij nu is). Schnabel: ''Maar je moet niet helemaal blanco zijn. Daarvoor moet je kinderen een goed gevuld rugzakje meegeven. Een soort Zwitsers zakmes. Zodat ze leren hóe ze moeten leren.'' En als je ze dan toch meer kennis wil bijbrengen, zo vindt de commissie, dan kun je die toekomstige timmerman ook een tweede of derde vreemde taal leren. Handig voor op vakantie.  

Bron(nen):   AD      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  2 keer per dag?
  https://www.welingelichtekringen.nl/anp/engels-voortaan-al-in-groep-1-basisschool

  Leer ze eerst maar basiswaarden, vooral de religekkie kinderen Nederlands

 2. Jeroen Goudswaard

  Nederlanders spreken al zeer behoorlijk Engels als tweede taal (wereldwijd 2e, na Denemarken). Eigenlijk het bewijs dat Engels vanaf het 10e levensjaar goed genoeg is.
  Waar we in Nederland wel problemen mee hebben is het reken/wiskunde-onderwijs. Grote aantallen PABO studenten moeten bijles in rekenen krijgen omdat hun wiskundekennis onvoldoende is.
  De opmerking dat je een 2e taal sneller leert als je hem vroeg krijgt bijgebracht is juist. Behalve dan dat dat betekent dat je rond het 1e levensjaar moet beginnen. Tweetaligheid komt niet meer op je 4e/5e.

 3. Pietje_Precies

  Mijn kleuter leerde al engels van Minecraft en zijn broer…..laat hem leren knippen en de fijne motoriek onder de knie krijgen op de kleuterschool. Je kunt je hele leven nog engels leren….

Reacties niet toegestaan