Obama pleit voor strengere wapenwet VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een toespraak gepleit voor een strengere wapenwet. Volgens Obama is het niet voldoende om alleen medeleven te tonen en doden te herdenken bij grote schietpartijen.

Bij een schietpartij op een school in de plaats Roseburg kwamen donderdag zeker zeven mensen om het leven. De twintigjarige schutter is bij een vuurgevecht met de politie om het leven gekomen. Over het aantal slachtoffers en het motief van de dader is nog veel onduidelijk.

Obama zei in zijn toespraak dat de Verenigde Staten het enige land is waar zulke schietpartijen regelmatig gebeuren. ,,We zijn er ongevoelig voor geworden'', zei Obama. Hij pleit voor strengere regelgeving en riep wapenbezitters op zich daarover uit te spreken. Het is lastig om de wapenwet aan te passen vanwege teksten in de grondwet en een machtige wapenlobby.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  Soms vraag ik me af of Obama de enige Amerikaan is met gezond verstand. Waarom lijkt hij de enige die ziet wat voor de rest van de wereld overduidelijk is?

 2. Blargh

  “De twintigjarige schutter is bij een vuurgevecht met de politie…”

  ANP op z’n best

  “De man die gisteren op een universiteit in de Amerikaanse staat Oregon negen mensen doodschoot, is de 26-jarige Chris Harper Mercer.”

 3. Burgermans

  Hadden die scholieren maar handvuurwapens gehad om zich mee te verdedigen, dan waren er nooit zoveel doden gevallen.

  • AT

   Je maakt een grap. Denk eens aan wat er zou gebeuren als 5 ongetrainde scholieren in paniek gaan schieten op een bewegend doelwit (dat sowieso beter bewapend en voorbereid is) in een volle school?

   Wat niet pleit voor de redenatie van gun freaks, is dat Oregon ongeveer de meest liberale wapenwet heeft. Nog steeds helpt dit dus geen zier tegen het voorkomen van dit soort schietpartijen. Ieder die denkt dat liberalere wetgeving de oplossing is, denkt niet in lijn met de realiteit.

   Er is wat mij betreft maar één juiste verklaring voor het vuurwapengeweld; de verzadiging van de VS met vuurwapens, waardoor het makkelijk is eraan te komen, en de symboliek van het vuurwapen als oplossing voor elk probleem. Als de VS nou eens begint met die obsessie voor het vuurwapen aan te pakken, dan zou de liberale wapenwet best voort kunnen bestaan.

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan