”Tachtig procent van de jongvolwassenen ziet de toekomst gitzwart in”

Belgische twintigers en dertigers hebben bitter weinig vertrouwen in de toekomst. Ze vrezen voor klimaatverandering, terreurdreiging en economische crises. Dat blijkt uit een gigantisch onderzoek van de Brusselse socioloog Mark Elchardus. Voor zijn boek 'Voorbij het Narratief van Neergang' sprak hij met 2.000 jonge Belgen. "Tachtig procent van de jongvolwassenen ziet de toekomst van de samenleving gitzwart in", vertelt de socioloog in Knack. "De angst regeert." Negen op de tien ondervraagden denkt dat klimaatverandering meer natuurrampen zal veroorzaken, dat de pensioenen omlaag gaan en bedrijven wegtrekken naar lagelonenlanden. Tachtig procent denkt dat we steeds langer moeten werken en de verschillen tussen rijk en arm groter worden. Zeven op de tien vreest op termijn een tweede baan nodig te hebben om rond te komen. Een even groot deel is bang dat de relatie met moslims gewelddadig wordt en er godsdienstoorlogen zullen volgen. Opvallend is dat driekwart van de respondenten het goed doet in het leven. "De huidige generatie van 25- en 35-plussers heeft het sociaaleconomisch minstens even goed als hun ouders en zien, geheel gewettigd trouwens, hun persoonlijke toekomst erg optimistisch in," zegt Elchardus in De Standaard. "Maar zodra hun blik naar de buitenwereld gericht is, verandert hun geloofstoestand, mede door de media."

Bron(nen):   De Morgen      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “de relatie met moslims gewelddadig wordt en er godsdienstoorlogen zullen volgen.”
  Gegarandeerd !!! De islam is onderwerping

  • Fritzy von Popsicle

   Inderdaad, maar men moet het nog even willen inzien, protest is begin, gevolgd door rellen, welke uiteindelijk zullen uitmonden in rassenoorlogen, niet alleen van de autochtone bevolking tegen ‘vreemdelingen’, maar ook van alle nieuwkomers’ onderling. Deze laatste word immers al gevoerd in de asielzoekerscentra, zo men uit de media kan vernemen!

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    “maar ook van alle nieuwkomers’ onderling” Waarschijnlijk eerst gezamelijk tegen ‘ons’ daarna onderling zoals IS want er kan maar één interpretatie van het sprookjesboek zijn.

    (in antwoord op Fritzy von Popsicle)
    • Fritzy von Popsicle

     Dat zal het juiste scenario worden, voor de nabije toekomst!

     (in antwoord op Blargh)
 2. Bart

  Klopt, ik zie de toekomst ook niet echt positief in. Uiteindelijk zal de islam het in Europa voor het zeggen krijgen. Niet door middel van oorlog, die kunnen we wel winnen, maar demografisch.

 3. Vogelbeest

  En wat is het antwoord van onze regentenkaste? We laten nog méér moslims binnen.
  De NPO-leiding moet ook tegen de muur. Als blanke wordt je openlijk afgewezen bij sollicitaties.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/10/racistische_npo_wil_geen_blank.html#comments
  weet er iemand wat wij als blanken misdaan hebben dat we de vernietiging van onze eigen cultuur en ons eigen ras zelf in gang moeten zetten?

 4. Fritzy von Popsicle

  Voor jongeren, is het nu zeker een rumoerige tijd, waar zekerheden, steeds weer blijken weg te vallen!

Reacties niet toegestaan