Nieuwe klokkenluider lekt documenten over drone-missies

Een nieuwe, anonieme klokkenluider is op het toneel verschenen. Op de website The Intercept vertelt hij in 'The Drone Papers' over Amerikaanse drone-missies in Afghanistan, die vooral veel onschuldige burgerslachtoffers veroorzaken. Tussen januari 2012 en februari 2013 zouden er in Afghanistan maar liefst 200 doden zijn gevallen, waarvan maar 35 mensen daadwerkelijk als terrorist te boek stonden. De klokkenluider: 'Het plaatsen van mensen op lijsten, er nummers aan geven en hen de doodstraf geven zonder enige kennisgeving was van meet af aan verkeerd'. Vooral bij operatie Haymaker zou 90% van de slachtoffers onschuldig zijn. De Obama-regering zou het aantal niet-beoogde doden kunstmatig laag houden door niet-geïdentificeerde doden aan te duiden als vijand, terwijl ze eerst geen doelwit waren. Uit de gelekte documenten zou verder blijken dat het Pentagon zelf heeft toegegeven dat een deel van de bombardementen gebaseerd is op 'onbetrouwbare informatie'. Bovendien zou erin naar voren komen dat de explosieven die vanaf de drones worden afgevuurd, vaak zijn ingesteld op sim-kaarten van verdachten. Zodra de sim-kaart actief wordt, kan de drone schieten, ook als de telefoon door iemand anders wordt gebruikt. De klokkenluider besloot de documenten vrij te geven omdat hij gelooft dat het publiek recht heeft op deze informatie. 'Wij laten dit niet gebeuren.En met 'wij' bedoel ik iedere Amerikaanse burger die nu toegang heeft tot deze informatie, maar niets onderneemt'. The Intercept is een journalistiek project dat werd opgericht door Glenn Greenwald. Eerder kwam hij met de gelekte Snowden-files. De VS willen hun Afghanistanmissie verlengen tot na 2016.

Bron(nen):   De Morgen      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  Onbetrouwbare informatie van de veiligheidsdiensten? Je zou het toch niet geloven. Dat is zeker voor het eerst in de geschiedenis.

  Nu gaat het om ‘slechts’ 165 onschuldigen. Tijdens de 2e Golf oorlog die werd gevoerd op basis van “onbetrouwbare informatie” ging het om 100.000den.

  Maar we moeten het ook in de juiste context plaatsen. De terroristen van ISIS en Al Qaida etc. verschuiven de bakens van international terrorisme. Dit vergt natuurlijk een andere aanpak. Maar te vaak zien we onschuldige slachtoffers door het falen van de veiligheidsdiensten.

 2. Blargh

  Handig als je iemand wil uitschakelen : “Oeps, ik liet je gsm vallen. Hier, gebruik mijn telefoon maar even”

 3. Calhoun84

  ‘Het plaatsen van mensen op lijsten, er nummers aan geven en hen de
  doodstraf geven zonder enige kennisgeving was van meet af aan verkeerd’

  Echt erg, het lijkt wel oorlog in Afghanistan.

Reacties niet toegestaan