Wéér een prachtdier dood door jachttoerisme

Opnieuw is een groot deel van de wereld woest over de onnodige en schrijnende dood van een prachtig dier nu gebleken is dat een Duitse jager 53.000 euro betaalde om 'de grootste en oudste olifant van Zimbabwe' neer te schieten. Je vraagt je af hoe de wereld van het jachttoerisme in elkaar zit - de Duitser wordt namelijk niet bestraft, terwijl een lokale inwoner wel degelijk 5 tot 15 jaar cel kan krijgen als hij een dier doodt om zijn gezin te eten te geven. Natuurlijk poseerde de Duitser trots bij zijn 40 tot 60 jaar oude prooi. Zijn doel was om tijdens een 3 weken durende jachtexpeditie de Grote Vijf te pakken: olifanten, luipaarden, leeuwen, buffels en neushoorns. Dierenactivisten spreken er schande van maar de jager krijgt felicitaties van collegae. De Volkskrant zocht uit hoe de wereld van het jachttoerisme eruit ziet. En wat blijkt? Alles draait om geld. Het doodschieten van een boszwijntje kost in Zimbabwe 230 euro. Voor een zebra betaal je 1450 euro, voor een olifant 20.000 euro. Alles zou ten goede moeten komen aan natuurbehoud, maar het geld verdwijnt vaak in de zakken van ambtenaren en politici. Een Texaan die voor 317.000 euro een zeldzame zwarte neushoorn doodschoot, maakte het geld direct over aan de overheid van Namibië. Als je wilt gaan schieten, dan kan dat bij reisorganisaties zoals Bullet Safari. Hun aanprijzing: 'Op een luipaard jaag je met je brein, een olifant met je voeten, een buffel met je guts en op een leeuw met je hart'. De Amerikaanse eigenaar voelt zich niet schuldig want hij draagt bij aan natuurbehoud. 'Als je zegt dat de goed georganiseerde jacht slecht is voor de dierenpopulatie, dan ga je tegen de wetenschap in. Sommigen sterven, waardoor anderen kunnen overleven'. Buiten Afrika wordt ook flink gejaagd. Oost-Europa is in trek, net als Engeland. Een Nederlandse aanbieder van jachtreizen vertelt dat jagers het liefste in het buitenland jagen omdat je je daar nooit hoeft te verdedigen. 'De afgelopen jaren is de publieke opinie flink veranderd. In Nederland kunnen een paar mensen een hoop tamtam maken, en dan loopt iedereen er achteraan. De jagers hebben het altijd weer gedaan. Alsof je een crimineel bent'.    

Bron(nen):   De Volkskrant  AD    

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  ” Alles draait om geld.” en water is nat

 2. Burgermans

  Wat een aanstellerij weer. Die 53.000 euro heeft Zimbabwe hard nodig voor het beschermen en onderhouden van haar natuurparken. In feite financieren de jagers het natuurbehoud in dat land.

  • Jaap Aap

   Je leest weer erg bevooroordeeld of niet het hele artikel. Mocht het geld worden gebruikt voor natuurbehoud en onderhoud, dan zou er inderdaad mogelijk iets voor te zeggen zijn. Echter het verdwijnt in de zakken van ambtenaren en politici ofwel graaiers!!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Lees de aanstellerige kop boven dit stukje nog eens, Jaap.

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Floris Vrijdag

     Je bent een aartsluie fantast en gigadom: je kunt niet meer dan koppen lezen en meteen oordelen… had je het hele artikel gelezen dan had je welleicht geoordeeld dat Wilders gelijk heeft en de Islam kut is…

     (in antwoord op Burgermans)
    • Jaap Aap

     Wat is dus al schreef, gewoon EERST het hele artikel lezen voor je oordeelt.

     (in antwoord op Burgermans)
 3. Ko Herent

  Bij ons staat er een prachtdier te pruttelen ….everzwijn, geen 230 euro maar voor een tientje + . Stoofpotje, frietje.
  Mag dat ook niet?
  Het zijn maar beesten kom op.

 4. Fritzy von Popsicle

  Maar eens op deze Duitser jagen!

 5. KarlRuprechtKroenen

  Nice shot!

Reacties niet toegestaan