Tienduizenden nieuwe orgaandonoren

Tijdens de donorweek hebben bijna 24.000 Nederlanders zich laten registreren als orgaandonor. Bijna 4000 mensen hebben de afgelopen week juist laten vastleggen dat ze geen organen willen afstaan of dat anderen er na hun dood over mogen beslissen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, aldus de organisatoren van de campagne zondag.

De campagne om donoren te werven, loopt nog een paar weken. Tot eind november geven waarschijnlijk nog enkele tienduizenden mensen door of ze donor willen worden.

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting hebben in totaal 5,8 miljoen Nederlanders hun keuze doorgegeven. Van hen zijn 3,6 miljoen mensen (60 procent) bereid te doneren. Iets meer dan een kwart wil dat niet, de rest laat het aan anderen over, zoals familieleden. Ongeveer duizend mensen wachten op een donororgaan. De meesten van hen hebben een nieuwe nier nodig. Een nieuw hart is het moeilijkst om voor iemand te vinden.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    “iets meer dan een kwart wil dat niet”Religekkies?
    Die hebben uiteraard dan ook geen recht op een orgaan bij falen?!

  2. harrr

    Orgaandonatie zou eigenlijk het enige geldige excuus voor een “opt out” constructie moeten zijn. Maar nee, overal moet ik zelf actie op ondernemen als ik iets niet wil, behalve bij donor registratie.
    En daarnaast voorrang voor geregistreerde donoren als er een orgaan beschikbaar komt.

Reacties niet toegestaan