Oprichter coffeeshops krijgt 20 jaar cel

De Nederlander Johan van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf vanwege witwassen. Daar moet hij er volgens zijn Nederlandse advocaat Sidney Smeets twintig van uitzitten.

Van Laarhoven stond in Thailand terecht voor het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van hasj en wiet verdiende. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company.

Smeets noemt de uitspraak onrechtvaardig. ,,Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen'', aldus de jurist.

Weinig kennis

De Thaise rechters hebben volgens Smeets weinig kennis van het Nederlandse gedoogbeleid. ,,We hebben het uitgelegd. De Thaise rechters hadden er weinig vragen over'', stelt de advocaat. De Nederlandse autoriteiten hebben volgens hem ,,onvolledige en onjuiste'' informatie gegeven over het softdrugsbeleid in Nederland.

Toch is volgens Smeets nog niet besloten of de Nederlander in hoger beroep gaat. Van Laarhoven kan volgens de advocaat alleen worden uitgeleverd aan Nederland als er geen juridische procedures meer lopen. ,,Misschien is het te prefereren dat hij zo snel mogelijk naar Nederland wordt overgeplaatst.''

Van Laarhoven heeft eerder aangegeven erg te lijden onder de barre omstandigheden waaronder hij in Thailand gevangen zit.. Hij reageerde volgens Smeets ,,zeer emotioneel en uit het veld geslagen'' op de uitspraak.