Doden bij schietpartij in abortuskliniek VS

Bij een schietpartij in een abortuskliniek in Colorado Springs zijn vrijdag drie doden gevallen en negen mensen gewond geraakt. Volgens de politie zijn de doden twee burgers en een agent. De schutter was uren in de kliniek. Hij gaf zich na een vuurgevecht met de politie uiteindelijk over.

De schutter, een blanke man met baard en een lange jas aan, ging een kliniek van de Amerikaanse organisatie Planned Parenthood Federation of America (PPFA) binnen. Hij had ook verschillende spullen bij zich, zoals tassen.

Er was lange tijd onduidelijkheid over de schietpartij. Amerikaanse media berichtten vrij snel dat de politie had gemeld dat schutter in een hoek was gedreven en vrijwel overmeesterd. Even later zeiden politiewoordvoerders dat ,,de toestand niet stabiel was'' en dat de dader niet meer in beeld was. Kort daarop werd er opnieuw geschoten.

Abortuskliniek

De PPFA ijvert al bijna 100 jaar voor vrijwillig en 'gepland ouderschap' en streeft daarom naar het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, ook door middel van abortus. Vanwege dat laatste wordt de grote organisatie door conservatieve en door radicaal-rechtse stromingen afgewezen.

De kliniek staat in het noordwesten van Colorado Springs, een stad van bijna 450.000 inwoners, 90 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van de staat Colorado, Denver.