Na negatieve reacties verkoopt supermarkt in Wenen geen halal vlees meer

Spar, één van de grootste supermarktketens in Oostenrijk, verkoopt geen halal vlees meer. Dit besluit werd genomen na een golf van kritiek en beschuldigingen op hun Facebook-pagina. Spar was ongeveer een maand geleden gestart met aanbieden van halal vlees in 20 winkels in Wenen. Daarna kreeg Spar op sociale media allerlei verwijten naar het hoofd geslingerd. Zo werden ze ervan beschuldigd dat ze de jihad ondersteunen en zich niets aantrekken van de gezondheid en het lijden van dieren die geslacht worden volgens de islamitische sharia, waarin de dieren moeten worden geslacht door het doorsnijden van de grote slagaders in de nek. Ook werden commentaren geleverd als 'En hierna? Gaan we enkel nog onze boodschappen in boerka mogen doen of wat?' of 'Halal, dat is alles waar de islam voor staat: brutaliteit, misprijzen voor het leven en intolerantie voor al wie anders denkt of gelooft'. De belangrijkste concurrent van Spar, REWE, die op nummer 1 staat in Oostenrijk, zal wel halal vlees blijven verkopen. De islamitische gemeenschap heeft (nog) niet heeft gereageerd op de hetze, maar joodse Oostenrijkers drukten hun 'verbijstering' uit tegenover het besluit van vrijdag, dat volgens hen het gevolg is van een 'haatcampagne' op sociale media. Oskar Deutsch, hoofd van de Joodse gemeenschap van Wenen, zei in een verklaring dat wat gebeurd is hem doet denken aan de traditionele anti-semitische argumenten tegen koosjer vlees, waarbij dieren op een vergelijkbare manier worden geslacht.  

Bron(nen):   De Standaard      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ko Herent

  Ow ow ow:

  “waarbij dieren op een vergelijkbare manier dan die van de moslims worden geslacht.”

 2. Calhoun84

  Als mensen zich zo druk maken om dierenleed moeten ze helemaal stoppen met vlees eten, hypocriet gelul. Alsof dieren in de westerse industrie het allemaal zo goed hebben.

 3. Bert Schimmel

  Waarom wordt de islamitische manier van slachten altijd in een kwaad daglicht gesteld? Joden die kosher leven, eten vlees dat op de zelfde manier is geslacht. Zou dat soms een onder deel zijn van onze joods-christelijke traditie, waar blijkbaar niet over gesproken kan/mag worden?

  • Knier

   Ik denk dat er zeker zo veel filmpjes/artiekelen over het net zo barbaarse kosjer slachten te zien zijn als van een halal slacht gebeuren.
   Het is bij allebei die woestijn godsdiensten een trieste bedoeling.

   (in antwoord op Bert Schimmel)

Reacties niet toegestaan