Meer dan veertig doden door extreem weer VS

Het aantal doden door het extreme weer in de Verenigde Staten is de veertig gepasseerd. In meer en meer staten vallen slachtoffers door overstromingen en tornado's. Elders in de VS worden grote problemen verwacht door een sneeuwstorm.

De laatste sterfgevallen werden geregistreerd in Illinois en Missouri. Daar kwamen in totaal dertien mensen door overstromingen om het leven, meldden Amerikaanse media. In een dorp in Illinois werd een auto met drie volwassenen en twee kinderen gegrepen door een vloedgolf. De inzittenden verdronken. In Missouri, waar acht mensen stierven en veel wegen zijn gesloten, is de noodtoestand uitgeroepen.

Eerder al vielen onder meer elf doden door tornado's in Texas en door overstromingen in staten in het zuidoosten van de VS, zoals Tennessee en Mississippi. Het voorlopige dodental staat op 43.

En meer noodweer is in aantocht of heeft de VS reeds bereikt. In de staat New Mexico is de 'sneeuw-noodtoestand' afgekondigd. Verschillende gemeenten zijn er volledig afgesneden van de buitenwereld. Door de harde wind zijn er sneeuwhopen van meer dan twee meter hoogte ontstaan. Ook in Texas en Oklahoma wordt voor sneeuwstormen gewaarschuwd.

Door het extreme weer zijn in het hele land al meer dan 1100 vluchten geannuleerd. Ongeveer de helft daarvan komt op conto van de luchthaven in Dallas (Texas). Dat is een van de drukste overstapvliegvelden ter wereld.