Flat Drachten onbewoonbaar na zware explosie

Bewoners van de flat in Drachten waar zondagavond een zware explosie plaatsvond, gevolgd door brand, moeten elders slapen. De flat is voorlopig onbewoonbaar, aldus een woordvoerder van de brandweer. Een persoon liep brandwonden op.

Zeker acht van de tientallen woningen waaruit de flat aan de Nachtegaalstraat bestaat, zijn beschadigd. De voor- en achterzijde van het pand zijn zwaar getroffen, en er is sprake van instortingsgevaar. De brandweer heeft het pand daar waar mogelijk gestut en afgezet. Het wordt vannacht bewaakt. ,,Het is heel erg onveilig", aldus een woordvoerder. De ravage rondom de flat is enorm, zo blijkt uit foto's op Twitter. Brokstukken liggen tot tientallen meters ver. Ook raakten meerdere auto's en een parkeermeter beschadigd.

Hoeveel mensen zijn getroffen door het incident is bij de brandweer niet bekend. Wel is duidelijk dat veel mensen de nacht van zondag op maandag bij vrienden, familie of kennissen doorbrengen. Zeker tien anderen zijn door de gemeente Smallingerland in een hotel ondergebracht.

Wonder boven wonder

Wonder boven wonder is het aantal gewonden waarschijnlijk tot één beperkt gebleven. De gewonde is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Verder worden geen mensen vermist. De brandweer heeft alle appartementen doorzocht, maar ook daar niemand aangetroffen. Maandag wordt voor de zekerheid nog tussen het puin voor de flat gezocht.

Over de oorzaak van de explosie is nog geen duidelijkheid. Wel zegt de politie op Facebook dat de explosie niet is ontstaan door vuurwerk. Dat werd gesuggereerd door mensen, omdat ze zeiden vuurwerkdozen te zien op foto's. Buurtbewoners verklaren tegenover lokale media dat het waarschijnlijk om een gasexplosie gaat. De brandweer kan daar niets over zeggen en wijst erop dat de politie hier onderzoek naar doet.

De gemeente Smallingerland heeft zondagnacht een informatienummer opengesteld voor vragen over het incident.