Vluchteling Hussein wilde terug naar Irak. Toen dat niet kon, verhing hij zich

De Irakese vluchteling Hussein Ali Abdel Amer (30) hoopte in Nederland een veilig bestaan te vinden. Hij liet zien vrouw en drie kinderen achter in Bagdad terwijl hij naar Europa vluchtte. In Alphen aan den Rijn wachtte hij tot zijn aanvraag voor asiel in behandeling werd genomen. Ondertussen werd het er in Bagdad niet veiliger op. Hussein's gezin was in nood, zijn vrouw had geen geld meer om eten te kopen. Het liefste wilde Hussein terug naar Irak. Daarom ging hij naar Ter Apel zodat hij zijn paspoort terug kon vragen. Dat lukte drie keer niet. Eén keer sliep hij op straat omdat hij in Ter Apel niet werd toegelaten. Waarom hij zijn paspoort niet terugkreeg is onduidelijk. Hussein ging maar weer terug naar Alphen waar hij hulp vroeg bij het COA (het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Daar hadden ze geen tijd, op een afspraak zou hij twee weken moeten wachten. Toen er donderdag werd verteld dat het nog een half jaar zou duren voordat vluchtelingen een status zouden krijgen en hun gezin zou kunnen overkomen, brak Husseins hoop. Hij belde zijn vrouw en maakte tijdens het telefoongesprek een eind aan zijn leven door zich op te hangen. Reanimatie mocht niet meer baten. Vluchtelingenwerk Nederland: 'De meeste frustraties komen door de lange procedures. Zorgen om de familie in het land van herkomst spelen daarbij een rol'. Het COA betreurt de situatie. Volgens de Stichting Hoop voor Vluchtelingen worden er vaker zelfmoordpogingen gedaan. Er zouden ook veel klachten zijn over de opvangomstandigheden. Na de dood van Hussein was er een spontane demonstratie van vluchtelingen tegen het COA. Meerdere vluchtelingen zouden naar het land van herkomst willen terugkeren, maar kunnen dat niet omdat ze hun paspoort niet terugkrijgen.

Bron(nen):   AD      

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  (a)zielig verhaaltje.

 2. Burgermans

  Dit toont nog maar eens aan hoe gewetenloos de asielindustrie is.

  • Calhoun84

   Het probleem zit hem voor een groot deel bij de smokkelaars. Die vertellen de mooiste verhalen aan vluchtelingen. Daarbij citeren ze weliswaar westerse politici, maar dat lukt ze ook wel zonder Merkel en consorten. Het is soms bijna niet te geloven wat vluchtelingen denken over het westen. Van het ene uiterste (verbazing over het feit dat hier gewoon gezinnen wonen) tot het andere uiterste (alles krijgen van de overheid). Maar dat is wat hoop en indoctrinatie nu eenmaal doet met mensen.

   Deze mensen willen nu eenmaal alles geloven waardoor ze alles wat die smokkelaars vertellen als zoete koek slikken. Helaas vinden landen als Turkije het wel prima als die smokkelaars vluchtelingen naar Europa brengen.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Jaap Aap

    Ik hoor ook keer op keer dat de smokkelaars het probleem zijn. Maar anderzijds met mobiele telefoons, Facebook etc. lijken de meeste vluchtelingen behoorlijk goed geïnformeerd.

    Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat die smokkelaars het vluchten stimuleren of slechts een product zijn van de vraag. Gezien de omstandigheden in veel vluchtelingenkampen kan ik me goed voorstellen dat mensen het risico accepteren en ten koste van ALLES weg willen, naar het westen.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Die mensen willen alles geloven en negeren berichten die niet stroken met hetgeen dat tegenspreekt. Zo werkt sociale media / internet tegenwoordig. Hoewel alles is uit te zoeken, staat er minstens net zoveel onzin op.

     Ik verbaas mij in ieder geval nog steeds hoe sommige mensen denken over het leven in het westen.

     (in antwoord op Jaap Aap)
     • Leo

      Medium:enkelvoud, media:meervoud, dus: “zo werken sociale media/internet…

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Je hebt gelijk, maar slechts omdat ik foutief “sociale media” heb gebruikt in plaats van “social media”. De fout zit hem niet perse in medium/media. Zonder lidwoord mag je de Engelse variant van social media als zowel meervoud als enkelvoud gebruiken.

      (in antwoord op Leo)
    • Blargh

     money money money, Allah heeft de kaffers nu eenmaal veel meer gegeven dan de godvrezende pedofeetaanbidders

     (in antwoord op Jaap Aap)
   • Blargh

    “verbazing over het feit dat hier gewoon gezinnen wonen”
    euh?

    (in antwoord op Calhoun84)
 3. RHK

  Ambtelijke molens ….
  Als men terug wil dan moet het toch mogelijk zijn ze direct een afstandsverklaring te laten tekenen dat ze niet meer in aanmerking willen komen voor een vluchtelingenstatus in Europa en daarna geef je hen het paspoort terug. Lijkt me een win-win situatie : geen ellenlange onderzoeken/procedures bij IND/COA en welke andere club dan ook en de “vluchteling” kan direct het land uit. Stel 1 mannetje aan die dit binnen een paar uur afhandelt en klaar is kees/COA !
  Er lopen genoeg vrijwilligers/werklozen rond die nog iets nuttigs willen doen dus het vinden van personeel (evt. met behoud van uitkering) voor dit “extra” werk lijkt me het probleem niet.

 4. Jaap Aap

  Het is moeilijk om, als buitenstanders, te oordelen over de werkomstandigheden en druk bij het COA. Ik kan me nog wel voorstellen dat er een wachttijd is om een afspraak te maken en met zoveel asielzoekers kan ik me ook voorstellen dat dit 2 weken duurt. Is niet anders dan wanneer ik een afspraak wil bij een specialist in het ziekenhuis.

  Maar dat het zo lang moet duren voor iemand die terug wil, zijn paspoort terug kan krijgen is niet acceptabel. Het COA moet dringend haar processen onder de loep nemen en zo nodig bij de overheid aankloppen voor meer geld om meer personeel aan te kunnen nemen. Velen van deze mensen zijn kwetsbaar, zoals hieruit eens te meer blijkt, en hebben recht op meer en betere hulp en begeleiding.

 5. kwikfit

  Je vrouw en kinderen in een oorlogsgebied achterlaten …… tja ……

  • Ko Herent

   Die dacht dat ze nu al lekker in een warm gratis flatje zaten te smullen met het schoteltje aan…tja.

   (in antwoord op kwikfit)
  • jandan

   van af de bank is het simpel reageren…. tja…

   (in antwoord op kwikfit)
   • kwikfit

    Heeft m.i. niet zoveel met de plek waar je bent te maken maar met de mentaliteit en de keuzes die je hebt
    Als je maar geld genoeg hebt om 1 iemand naar het westen te laten gaan kan je dat geld natuurlijk ook gebruiken om met je HELE familie uit het oorlogsgebied te vertrekken.
    Kom je misschien niet in luilekkerland terecht, maar wel de HELE familie veilig.

    (in antwoord op jandan)
    • Jaap Aap

     Denk je niet dat dit een mogelijk wat simpele voorstelling van zaken is?

     Jonge mannen lopen aanzienlijk meer risico dan vrouwen en kinderen. Daarnaast is in hun cultuur de man het absolute hoofd van de familie en kostwinner. Het volgt daaruit dat zij proberen een bestaan op te bouwen voor de rest van de familie over te laten komen.

     Heeft denk ik minder met luilekkerland te maken maar meer met traditie, cultuur en vooral het gevaar dat mannen lopen.

     (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      Kortom je probeert goed te praten dat de mannen hun vrouwen en kinderen in oorlogsgebied onverzorgd achterlaten en er zelf vandoor gaan met het idee dat de rest van de familie wel later, op kosten van het gastland? opgehaald zullen worden, en zo niet … jammer dan.
      Dan is het natuurlijk ook logisch dat je niet naar het eerste het beste veilige land gaat om daar kwartier te maken en je familie in veiligheid te brengen… nee, zo ver mogelijk het westen in want tussen Irak en (west)Europa zit niets wat goed genoeg is?
      Eigen hachje eerst …. …wat een mentaliteit, wat een cultuur, wat een tradities …. je zou bijna blij van worden als westerse samenleving met deze verrijkingen ….

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Nee, dat zeg of schrijf ik niet. Jij legt mij die woorden in de mond.

      Er bestaat voor mij een groot verschil tussen iets kunnen begrijpen en goed praten of keuren.

      Laat ik een ander voorbeeld geven. Ik kan ik begrip opbrengen voor Palestijnen die Israëlische burgers doden maar zal het absoluut niet goedkeuren.

      “wat een mentaliteit, wat een cultuur, wat een tradities..” Inderdaad de mijne ook niet maar ik veroordeel niet iedereen bij mijn standaarden, opvoeding en cultuur.

      (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      O, je was weer schoolmeestertje aan het spelen …
      …. maar ik veroordeel niet iedereen bij mijn standaarden, opvoeding en cultuur ….
      Nee, precies. Vrouwen als slaven houden en behandelen als n hond moet kunnen … alleen jammer dat deze “standaard ,opvoeding en cultuur” nu in grote getale naar het westen komt…..

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      “O, je was weer schoolmeestertje aan het spelen …”

      ???????????????????????????????????
      Ik geef gewoon mijn mening. Lees het zoals je wilt. Het was een algemene opmerking en niet specifiek aan jou gericht en geen douw.

      Geef mensen af en toe het voordeel van de twijfel. Soms is geschreven tekst voor meerdere uitleg vatbaar…

      (in antwoord op kwikfit)
     • jandan

      kortom, van uit je luie stoel is het makkelijk oordelen…
      zoals altijd….

      (in antwoord op kwikfit)
     • kwikfit

      Preci9es, net als wat jijzelf ook doet … vanuit je luie stoel.

      (in antwoord op jandan)
     • jandan

      klopt helemaal, ik maak lange dagen, werk hard en als ik hier op onzin reacties als die van jezelf reageer zit ik welverdiend in de luie stoel.

      (in antwoord op kwikfit)
    • DoubleUC

     ….1 iemand. (…)

     (in antwoord op kwikfit)
 6. Jos

  Je kunt heel lang discussiëren over het functioneren van deze of gene instelling maar ik denk dat er in deze situatie maar één conclusie mogelijk is: deze man kampte met zware psychische problemen.

  • Blargh

   Een groot percentage kampt met “psychische problemen”
   Het resultaat van eeuwen inteelt en indoctrinatie

   (in antwoord op Jos)
   • Jaap Aap

    Zo, weer even opgelucht?

    (in antwoord op Blargh)
   • Jos

    Ik bedoelde eerder dat het natuurlijk krankjorum is om voor zoiets je leven te beëindigen. Dan zit er alvast iets goed mis, dus laat het schrijnende verhaaltje maar achterwege, WEL.nl. Of het nou door inteelt komt, hersenspoeling of een oorlogsverleden, je haalt met vluchtelingen een boel psychiatrische patiënten de landsgrenzen binnen. Sommigen verdienen daar natuurlijk lekker aan.

    (in antwoord op Blargh)
 7. Paulraw

  Conclusie van dit ”Joop”- artikel:

  “Het ligt weer aan de overheid.”

  Nuchtere reactie elders:

  ”In Nederland plegen per jaar ruwweg 1800 mensen zelfmoord. Dat is, weer ruwweg, 1 op de 10.000

  Bij het COA verblijven 47.000 mensen per jaar. Dat betekent dat je daar ook 5 zelfdodingen per jaar kunt verwachten.

  . En eigenlijk nog veel meer, zwaar getraumatiseerde mensen doen het vaker.

  .Ergo, triest, ja, dat wel. Maar verder is die éne zelfmoord non-nieuws. ”

  • Jaap Aap

   Er zit inderdaad een kern van waarheid en logica in je reactie. Maar daar staat tegenover dat als hetgeen je schrijft waar is (zwaar getraumatiseerde mensen doen het vaker) dat dit een risico-groep is en een die bekend is.

   Die “ruwweg 1800” mensen zijn vast niet allemaal bekend bij hulpverlenende instantie en hulp is dan lastig te geven. Ik ga er vanuit dat als al deze mensen wel bekend waren het aantal zelfdodingen aanzienlijk lager zou zijn. Bovendien is er een verschil tussen mensen die het niet meer zien zitten en hen die tot zelfmoord worden gedreven door handelen van een hulp of overheidsinstantie.

   (in antwoord op Paulraw)

Reacties niet toegestaan